Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mýdlo zraje jako sýr, dozvěděli se lidé v Holašovicích

Holašovice - Na holašovické návsi se uskutečnily čtrnácté Selské slavnosti

24.7.2011
SDÍLEJ:

Selské slavnosti v Holašovicích.Foto: Deník/Václav Pancer

Kováři, řezbáři, keramici, ale i mydlářka, kloboučnice či tvůrce hlavolamů se sešli o víkendu v Holašovicích. Na místní návsi se již počtrnácté uskutečnily Selské slavnosti, své výrobky nabízelo zhruba 210 řemeslníků.

Jedním z nich byla Alena Milíčková, která před deseti lety založila vlastní mýdlárnu v Řepišti na severu Čech. „Na začátku toho všeho byl sen. Probouzela jsem se z narkózy a měla neuvěřitelně živý sen, jak v kroji dělám mýdlo. Rozhodla jsem se to změnit ve skutečnost,“ vyprávěla. Tehdy však o výrobě mýdla vůbec nic nevěděla, musela tedy najít recept a přizpůsobit ho svým potřebám.

Nyní se čtyřmi pomocníky vyrábí mýdlo tradiční starou technikou, živočišné tuky navíc nahrazuje rostlinnými. Základními složkami mýdla jsou kokosový a palmový tuk, k němu se podle potřeby přidává olivový olej, různé silice a vonné esence, bylinky, skořice či káva. Vše se smíchá, nalije do van a nechá zrát. Podobný postup je i u glycerinového mýdla.

Časem méně ubývá


Nakonec se hotový výrobek vyklopí a nakrájí. „Zajímavostí je, že mýdlo se chová jako zrající sýr, takže čím je starší, tím je tvrdší a méně ho ubývá. Zákazníkům vždy doporučuji mýdlo doma rozbalit a nějakou dobu jen nechat v místnosti,“ dodala Milíčková.

Kdyby se v její mýdlárně vařilo každý den, mohlo by se tu vyrobit 80 kilogramů glycerinového a 30 kilogramů olivového mýdla denně. Ve skutečnosti je však produkce nižší, protože Milíčková chce, aby zákazníci dostávali mýdlo co nejčerstvější. Vaří se tedy dle potřeby. Mezi osvědčené vůně již deset let patří zelený čaj a levandule. Mýdlárna ale zkouší i novinky, letos je to meruňka a višeň.

Sama Milíčková mýdla vlastní výroby také používá. Myslí si, že jsou lepší než ta z obchodů. „Moje osobní zkušenost říká, že pokud se budete mýt naším mýdlem, tak přímo na pokožce uvidíte rozdíl oproti průmyslovým výrobkům, ve kterých jsou chemické složky. Přírodní mýdla navíc krásně provoní koupelnu, takže už nepotřebujete žádnou jinou vůni,“ řekla.

Produkty z její mýdlárny si zájemci mohou koupit převážně na řemeslných trzích, prodává ale také prostřednictvím vlastních internetových stránek. Pouze u mýdla však zůstat nehodlá. „Kdybychom dělali jen mýdlo, tak bychom byli rychle okoukaní. Rozšířili jsme proto nabídku o tělové oleje a koupelové soli, jejichž výroba je jednodušší, protože nepotřebují zrání. Na Vánoce bychom pak chtěli připravit naše mýdla v tekutých variantách,“ uzavřela Milíčková.

Svůj stánek na holašovické návsi rozložila také Jarmila Motlová z Plzně. Ta se již dlouhá léta věnuje kloboučnictví. „Odmala jsem inklinovala k tvořivé práci a v době, kdy jsem se rozhodovala o povolání, lidé hodně nosili klobouky. Vyučila jsem se tedy módistkou a od té doby to dělám,“ popsala.

Tvorba klobouků je podle ní práce na celý rok, jen se podle aktuálního období mění materiály. V létě využívá nejčastěji plátno a slámu, v zimě je třeba sáhnout po teplejších materiálech.

Protože Motlová působila dlouhá léta v divadle, má blízko k dobovým pokrývkám hlavy. Ráda tvoří klobouky z renesance, secese a především 20. a 30. let minulého století. „To je doba, která má pro mě kouzlo. Zvláštní na tom navíc je, že materiály, z nichž se tehdy šilo, dnes už nikdo nevyrábí. Musím je tedy vykupovat z pozůstalostí a tím je klobouk výjimečný,“ popsala. Jako inspirace jí slouží staré katalogy a dobové výtvarné návrhy.

Při výrobě moderních klobouků je pro Motlovou zásadní názor zákazníků. Šije vždy na základě toho, co od nich slyší, snaží se splnit jejich přání. Stará se samozřejmě i o pokrývky hlavy pro celou rodinu, jen sebe občas trochu zanedbává. „Žiju ve velkém shonu, takže sobě si toho moc nenavrhuji. Jen v zimě si většinou něco vymyslím,“ přiznala.

Mistr hlavolamů

Nepříliš obvyklé řemeslo představil slavnostech Tomáš Bala z Prahy. Ten vymýšlí a následně i vyrábí hlavolamy. „Začal jsem s tím asi před pěti lety. Bavilo mě luštit a tak jsem si chtěl zkusit nějaký hlavolam i vytvořit,“ vzpomněl. Jeho prvním výrobkem byla miniaturní lahev uvězněná v dřevěné konstrukci.

Právě dřevo využívá Bala při práci nejčastěji, důležitým materiálem jsou také provázky. Autor hlavolamů podle něj musí být kreativní a manuálně zručný, vymyslet zbrusu novou hádanku ale není tak těžké, jak by se zprvu mohlo zdát. „Když často luštíte, tak zjistíte, na jakých principech hlavolamy fungují. Pak už je jen krůček k tomu je také vytvářet,“ popsal Bala.

Vlastní hlavolamy dává nejprve kamarádům a známým k otestování. Když dosvědčí, že nejsou ani moc lehké ani moc těžké, nabídne je i dalším zákazníkům. Lidé jej mohou potkat především na řemeslných trzích.

Holašovické Selské slavnosti patří podle starosty Jana Jílka mezi 66 nejprestižnějších akcí v České republice. „Jsme na to patřičně pyšní a snažíme se, aby tu bylo poctivé řemeslo. Letos poprvé začínaly slavnosti už v pátek odpoledne, což se ukázalo jako správné rozhodnutí. Měli jsme dost času na postavení stánků a hned první den přišlo dost lidí,“ komentoval.

Spokojeni byli i samotní návštěvníci. „Jezdíme sem každý rok a vždy je to výlet pro celou rodinu. Vnoučata baví doprovodný program a já si koupím něco pro radost,“ řekla Ludmila Zíková z Mokrého.

Autor: Andrea Zahradníková

24.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Novou cisternovou automobilovou stříkačku pořídil městys Ledenice dobrovolným hasičům díky dotaci.

Hasiči mohou stříkat o sto šest

Zbraně z Prachaticka zajištěné Národní centrálou proti organizovanému zločinu z Českých Budějovic.
8

Muži z Prachaticka předělávali zbraně na střelbu dávkou a vyráběli k nim tlumiče

Zloděj zavítal do zahrádkářské kolonie

České Budějovice – Zloděj se vloupal do sklepa domku v zahrádkářské kolonii v ulici Vl. Rady. Majitelé objektu, kteří ho přijeli po čtrnácti dnech zkontrolovat, zjistili, že se na jejich zahradu dostala škodná.

Chovatelé v Horní Stropnici opět chystají společnou výstavu

Horní Stropnice - Již 3. společnou výstavu chovatelů z regionu chystají v Horní Stropnici.

Lidická třída je znovu otevřena

České Budějovice – Ve čtvrtek 19. října se znovu otevřela pro automobilový provoz celá českobudějovická Lidická třída. O několik dnů dříve, než se původně předpokládalo.

AKTUALIZOVÁNO

Superdebata Deníku: nikdo nechce vládu ANO. Ať už bez Babiše, nebo s ním

/SLEDOVALI JSME ON-LINE, GRAFIKA, VIDEO/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání migrantů. Z odpovědí také vyplynulo, že favorit voleb ANO to bude mít v případě výhry s formováním vlády složité. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení