"V temném vězení vás honí velký pavouk a do bezpečí vede cesta jen díky provázku, kterým se necháte vést ze zavázanýma očima," to byl jeden z pokynů, které zněly v sobotu 23. dubna 2022 na skautské pouti na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. K dispozici byla lezecká stěna, projížďka na vodě nebo třeba malování a jiné atrakce.

Jako návštěvnice se třeba přišly na pouť podívat ze Vráta s maminkou Kateřinou dcery Nora a Zara. "Moc, moc," opáčila na dotaz, jestli se jí na pouti líbí, Zara a doplnila, že nejvíce se jí líbilo telefonování starým přístrojem ještě s kličkou. "Já jsem byl s maminkou," zmínila Zara k telefonování, při kterém na druhém sluchátku muzejního kousku hovořila sestra. Dívky si vyzkoušely třeba i lezení po sítích z lan, malovaly indiána nebo vyráběly samolepky či hrály stolní fotbal upravený pro lidské hráče. Zara také se zavázanýma očima prošla s pomocí provázku a se zavázanýma očima únikovou cestu před pavoukem. "Bylo to dobrý, lehký," usmála se po splnění úkolu.

Historický kostýmovaný průvod v sobotu slavnostně zahájil zámeckou sezónu v Českém Krumlově.
VIDEO: Zámecká sezóna v Krumlově začala. Slavnost poctil návštěvou sám císař

Stanoviště s provázkovou cestou připravil s dalšími skauty Padák, občansky Jonáš Burda. "Jsme 13. oddíl, Modrá hvězda. Zájemci procházejí sami nebo s pomocí," řekl k úkolu a doplnil, že jeho oddíl byl na pouti už vloni, ale neměl na starosti stanoviště. Měl jen jeden ze stanů, aby se představil.

"Je tu šestnáct oddílů z Českobudějovicka," uvedl Osmička, Rostislav Lamoš, za partu, která připravuje hlavní zázemí poutě. "V pátek jsme začali stavět v pět večer a skončili v půl desáté. Dnes jsme začali v šest, pro veřejnost byla pouť přístupná kolem deváté," řekl k zákulisí příprav Osmička a dodal, že odpolene, až pouť skončí, se musí vše sklidit a odnést na základnu Valcha u Sportovní haly. "Letos je tu novinkou čajovna a rekola k půjčení," upozornil ještě ke skautské pouti Modroočko, Tomáš Bžoch.

Čtyřiačtyřicetiletý Zdeněk Tokár sledoval předchozí řadu reality show, ale přihlásit se zdráhal. Nakonec se přihlásil na poslední chvíli a risk se mu vyplatil.
Peče celá země a Zdeněk Tokár ze Strakonic s ní. V soutěži zůstal jediný muž

Skautská pouť je představením oddílů a pozvánkou pro případné nové členy, vedle toho je ale také akcí pro všechnu veřejnost a nabízí dětem rozmanitý program.