Vícegenerační festival vietnamské kultury a gastronomie Ahoj Vietnam začne v sobotu v 11 h na náměstí Dračím tancem. Dozvíte se na něm spoustu nového.

„Například proč slaví Vietnamci nový rok v únoru a někdy i v březnu či proč se všichni jmenují Nguyenové,“ slibuje organizátor festivalu Matěj Tasy, student mezinárodního obchodu a managementu v Innsbrucku žijící v Budějovicích. Bohatý program doprovodí originální výstavy a přednášky s případnými otázkami a diskuzí. Gastrostánky se spoustou pokrmů umožní menšími porcemi vyzkoušet co nejvíce jídel. Připraveny jsou četné aktivity jako znalostní kvíz, tradiční vietnamské hry, balení letních závitků, tanec. Také hudební a filmová představení do 20 h.

Recept na polévku Pho ga. Maso může být libovolné

Šéfkuchař Sy Bo Nguyen z českobudějovické Met Restaurace.Zdroj: archiv restauraceJak si připravit tuto dobrotu, popisuje šéfkuchař Sy Bo Nguyen z českobudějovické Met Restaurace.
Ingredience2 kuřecí stehna
1 cibule, 1-2 cm zázvoru
3 hvězdičky badyánu
kousek skořicové kůry
250 g rýžových nudlí
2 jarní cibulky, 1/2 svazku koriandru
1/2 svazku bazalky, 1 miska výhonků munga, sůl

Octová omáčka6 stroužků česneku
1 feferonka, 100 ml rýžového octa

Na polévce Pho ga si pochutnáte doma, pokud si ji dle receptu připravíte, nebo na sobotním festivalu.Zdroj: archiv Met Restaurace1. Maso vykostěte a nakrájejte na tenké plátky. Uchovejte je v chladu. Kosti zalijte v hrnci 1,5 l vody a povařte je asi 45 minut na vývar.
2. Octová omáčka: Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Celou feferonku i se semínky nakrájejte na jemná kolečka. Do mističky nalijte rýžový ocet, přidejte nakrájený česnek a feferonku. Nechte odležet.
3. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a nasucho opražte v hrnci spolu s čerstvým zázvorem, skořicí a badyánem. Na opraženou směs nalijte horký vývar a povařte pomalým varem 15 minut. Vývar přeceďte (kosti, cibuli ani koření už nebudete potřebovat), osolte, přidejte maso a dalších 10 minut vařte.
4. Jarní cibulky očistěte, odřízněte z nich kořínky a nakrájejte na jemná kolečka. Bylinky nasekejte na kousky (několik lístků koriandru si nechte na ozdobu polévky při servírování). Výhonky munga rozložte na cedník a prolijte je vroucí vodou. Rýžové nudle připravte podle návodu na obalu a potom je rozdělte do polévkových misek. Vyjměte maso z vývaru a rozložte je na nudle. Na ně položte ještě cibulku, bylinky a výhonky munga a zalijte vařícím vývarem. Na dochucení podávejte octovou omáčku.
5. K ochucení polévky a dalších vietnamských jídel se používá rybí omáčka, sladká i ostrá chilli omáčka, kerblík a citrony nebo limetky nakrájené na čtvrtiny.