„Je pravda, že když jsou na Hluboké v sezoně tisíce lidí, tak je na hlavní třídě nedostatek parkovacích míst a místní člověk tady nezaparkuje," přiznal problémy s parkováním starosta města Tomáš Jirsa. „Víme, že je třeba tento systém nějakým způsobem zlepšit, zatím jsme ale nepřišli na to, jak. Proto raději konzervativně zůstáváme u současného stavu," doplnil.

Kde nechat autoRočně zámek v Hluboké nad Vltavou navštíví tisíce turistů. Ti mohou parkovat na hlavní třídě, kde zaplatí 90 korun. Další variantou je parkování na centrálním parkovišti. Tady je celodenní stání vyjde na 50 korun.

Už před několika lety se hlubočtí zastupitelé rozhodli místním občanům pomoci vydáváním registračních karet, které jim zaručují bezplatné parkování na hlavní třídě. „Hlubočáci sice mají karty na parkování, ale i tak je to bída. Nedej bože, když chce někdo kolem 15. hodiny na poštu," uvedla Eva Pourová, jedna z místních obyvatelek.

S nápadem, jak letitý problém vyřešit, přišel zastupitel Václav Irovský. Ten navrhl, aby se centrum města pro auta turistů zcela uzavřelo.

„Chtěl bych, aby turisté parkovali na centrálním parkovišti a centrum aby bylo jen pro místní," řekl Václav Irovský. „Ale Hlubočáci by za parkování v takovém případě měli platit. Stačilo by 100 korun ročně," dodal zastupitel.

Chystá se revoluce

Zavřít město turistům, přeregistrovat parkovací karty, zpoplatnit stání na Hluboké i místním občanům. To jsou jen některé z návrhů, které padaly při posledním zasedání zasupitelstva města. Hlubočtí tak chtějí vyřešit zásadní problém místních obyvatel, a to nedostatek parkovacích míst v centru města.

První krok udělali místní zastupitelé před několika lety, když na základě námitek zdejších obyvatel zdražili parkovné na hlavní ulici. „Pro turisty jsme parkování zdražili na 90 korun za den, což je poměrně vysoká částka," informoval starosta města Tomáš Jirsa (ODS). „Snažíme se je tím odradit od parkování na hlavní třídě, aby namísto toho parkovali na centrálním parkovišti, kde je celodenní stání vyjde na 50 korun," doplnil.

Za léta fungování se však ukázala typická lidská povaha, a tak i v plánech zastupitelů našli turisté skulinku. Mnoho z nich, kteří hlubocký zámek navštíví, nechá své auto zaparkované v přilehlých ulicích. Tady totiž za parkování nemusí platit vůbec.

„Lidi chtějí ušetřit, tak to píchnou pod Panoramu. Ale kam pak zaparkujeme my, co tady bydlíme?" ptala se Eva Pourová. „Ve čtyři odpoledne tady nezaparkujete ani kolo, my z Nerudovky auta necháváme až skoro u Penny, protože nikde jinde není místo," poukázala na problém místních.

Řešení je přitom podle jednoho ze zastupitelů jednoduché. Nasměrovat turisty na centrální parkoviště a zlepšit vybírání parkovného. „Na parkovišti by se mohla nainstalovat závora a kasa, jako všude jinde ve světě. Pak by se sem daly tři parkovací automaty, člověk by si utrhl lístek a dal si ho za okno," navrhl Václav Irovský (Volba pro město).

Podle starosty by ale takové řešení činilo velké potíže nejen obyvatelům okolních obcí, kteří na Hlubokou jezdí na úřad či na poštu, ale i zásobovacím vozům. „Kdybychom měli dát na začátek města závoru a pouštět sem lidi, kteří mají důvod sem jet, to je složitá věc a téměř to nejde. Takže ty dva měsíce vždycky nějak přežijeme," uvedl Tomáš Jirsa.

Dalším problémem je podle Václava Irovského špatné značení míst, kde se dá ve městě zaparkovat. „Když sem přijede turista, tak než se vůbec zorientuje, zajede přímo do centra," podotkl Václav Irovský. Tentýž problém měli minulý týden i manželé Olšakovi z Karviné. „My jsme chtěli původně zaparkovat na centrálním parkovišti, ale to jsme vůbec nenašli. Tak jsme vjeli sem do centra," poznamenali manželé Olšakovi.

Zlepšit na Hluboké situaci s parkováním by podle hlubockého zastupitele mohlo i odvedení autobusů na parkoviště, které se nachází v části Hamry, hned vedle stavebnin. „Na Hlubokou by přijel autobus, vyložil turisty někde ve městě a odjel by zaparkovat na Hamry. Šofér má telefon, průvodce má telefon, takže by potom stačilo jen zavolat a autobus by přijel na původní místo," přiblížil skryté rezervy parkování na Hluboké Václav Irovský.

To všechno je ale zatím otázkou dalších jednání. Jisté je jen to, že v zimě místní obyvatele čeká kompletní přeregistrace vozidel. „Jelikož karet pro bezplatné parkování bylo za deset let vydáno poměrně hodně, dohodli jsme se s ředitelem technických služeb, že v zimě uděláme úplnou přeregistraci," přiblížil plány starosta města.