„Ten nápad vznikl v době, kdy mé dvě dcery byly menší a nebylo tu co dělat. Tak jsem navrhla, že si vezmeme masky a uděláme malý halloweenský průvod. Už první rok se to rozneslo po sociálních sítích a přišlo kolem padesátky dětí, teď jich je nejmíň dvojnásobek jak z Dobré Vody, tak z blízkého okolí," těší hlavní organizátorku akce Kateřinu Trávníčkovou.

O tom, že její nápad padl na úrodnou půdu, svědčila nejen spousta capartů, ale i rodičů v maskách. „Je fajn se zapojit a na chvilku si zahrát na někoho jiného, spousta z nás se tak skvěle uvolní," smála se.

Naopak s trochou nervozity se na startu potýkali malí účastníci. „Hodně se těšíme, dlouho jsme si připravovaly kostýmy, ale pomáhaly nám maminky," chlubily se dvě malé čarodějnice Nelinka Nováková a Zuzanka Bílá. Do průvodu vyrazily obě už podruhé, tak už věděly, že mohou po cestě čekat trochu strašidelný zážitek. „Ale nebojíme se," tvrdily s malinko nejistým úsměvem.

A měly k tomu dobrý důvod. Na hrázi rybníka totiž na odvážné účastníky průvodu číhal celý zástup strašidel, za které byly většinou převlečené starší děti. Jejich výkon si vysloužil nejedno vypísknutí úlekem a občas i nějakou tu slzičku a skok do bezpečného náručí rodičů. Jak by ne, projít potmě jen s rozsvíceným lampiónem kolem smrtky či bludičky chtělo pořádnou dávku odvahy, co teprve setkání s krampusem? Právě takovou masku si na akci vlastnoručně připravil dvanáctiletý Ondřej Valenta z Dobré Vody.

„Chtěl jsem napodobit rakouský zvyk, kde straší krampusové. Inspiroval jsem se na show v Kaplici, která se mi moc líbila. První masku jsem si udělal už asi před třemi lety, ale ta se mi moc nevyvedla, všichni se mi spíš smáli. Poslední rok a půl jsem proto pracoval na nové masce, vzniklo strašidlo se svítícíma očima," ukazoval na své dílo.

„Teď už jsem spokojený, děti se docela bály," pochvaloval si efekt masky, jejímž základem je hlava obludy z papíru lepeného moukou, plastové rohy a oči z LED diod. Ty jediné Ondrovi pomáhal osadit strejda, zbytek práce zvládl školák sám.