První zastávkou ministerského předsedy a šéfů rezortů životního prostředí, zemědělství a dopravy byla v 9 hodin v Heřmaňi na Písecku. Delegace dopoledne navštíví také Cehnice na Strakonicku a Jivno na Českobudějovicku. Členové vlády se budou zajímat i o to, jak postupuje stavba dálnice D3 – u Úsilného, ale také v Netřebicích na Českokrumlovsku.

18:30 Ministra dopravy zděsil provoz před školkou v Netřebicích

Do školky v Netřebicích přijeli kromě premiéra také ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr dopravy Vladimír Kremlík.Zdroj: Deník / Zuzana GabajováNetřebice - Premiér s ministry a prvním místopředsedou parlamentu si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to je, přecházet bez semaforů přes silnici E55, po které jezdí jeden kamion za druhým - a rozhodně ne krokem. A to přímo u mateřské školy v Netřebicích.
"Ve špičce tu prakticky nejde projít, někteří řidiči samozřejmě zastaví, ale spousta jiných ne," postěžovala si Jaroslava Habichová z Netřebic, která přišla před školku s dalšími Netřebičáky pozdravit premiéra Babiše. "Bydlíme u silnice, hluk je tu neustále. Už se těšíme, až bude dálnice, moc se nám uleví."
"Pro mě jako pro ministra dopravy je nepřijatelné, aby malé děti přecházely přes tak frekventovanou komunikaci, když se to nedaří ani nám dospělým," popsal své pocity ministr dopravy Vladimír Kremlík, který do funkce nastoupil na konci dubna po Danu Ťokovi. "Pan premiér Babiš mě požádal, abych se obrátil na ministra vnitra Hamáčka a vyřešili jsme společně umístění semaforů pro bezpečný přechod komunikace. Budu mu v pondělí posílat dopis, abychom obci pomohli a instalovaly se sem inteligentní semafory, které umožní na tlačítko zastavení dopravy."
Kromě Netřebičáků za premiérem dorazilo i sedm protestujících s transparenty a megafonem, kteří mu chtěli dát najevo, co si o něm myslí. Čekali před školkou, až premiér vyjde ven. To ovšem vyvolalo ostré hádky s místními, kteří na předsedu vlády čekali také. "My jsme zdejší a přišli jsme se na pana premiéra podívat, protože ho máme rádi!" zaznělo z jedné strany. "Co tu vy děláte! Proč nejedete demonstrovat do Prahy?" "My jsme tu proto, že ho rádi nemáme!" ozvalo se z druhé.
"Kalousek nám na důchodech přidal čtyřiačtyřicet korun!" vysvětloval demonstrantům Petr Tvaroh z Netřebic.
"Asi nebylo z čeho přidávat. Jak podle vás dopadneme, když Babiš bude přidávat všem devět stovek ročně? A kromě toho je dneska poměr důchodů ke mzdám nižší než za Kalouska," opáčil mladý muž s transparentem.
Premiéra ovšem demonstranti z míry nevyvedli, v doprovodu ochranky a ministrů kolem nich prošel a nevěnoval jim žádnou pozornost. Na závěr své návštěvy Netřebic se s několika občany vyfotil, rozloučil se s nimi a čtvrteční program vládního výjezdu byl u konce.

14:00 Řešení přívodu pitné vody hodnotil premiér s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem v obci Jivno

Andrej BAbiš navštívil Jivno u Českých Budějovic.Zdroj: Deník / Radka DoležalováJivno – Návštěvou v jihočeské obci Jivno navázal premiér vlády Andrej Babiš s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem na téma nedostatku pitné vody v krajině.

Podle premiéra Andreje Babiše je totiž zrovna tato vesnice typickým příkladem obce, v níž nedostatek pitné vody řeší. „Mají zde studnu z roku 1952 a u ní nový vrt, který byl realizován za dotace ministerstva životního prostředí,“ vysvětlil Andrej Babiš. Dle něj jde o typický příklad toho, jak ministerstvo pomáhá menším obcím s řešením pitné vody. Vrt, hluboký sedmdesát metrů, je nyní potřeba pouze napojit.

Ministr životního prostředí Richard Brabec řešení v obci označil za modelovou ukázku velmi rychlé a relativně dostupného způsobu zisku pitné vody. „Minulý rok se místní dostali do situace, kdy museli obecní vodojem zásobovat vodou, která se musela dovážet,“ komentoval Richard Brabec. Několik měsíců dlouhá realizace projektu vyšla dle ministra na zhruba jeden a půl milionu korun.

Ministerstvo do dnešního dne schválilo přesně čtyři sta osmnáct podobných projektů, další peníze má pak údajně připravené pro dalších zhruba čtyři sta obcí. „Stálo nás to zhruba čtyři sta osmnáct milionů korun, v průměru je to tedy něco přes milion na akci,“ zhodnotil ministr a dodal, že díky vrtům napojili či napojí k přívodu pitné vody zhruba dvě stě tisíc lidí.

Voda totiž podle ministra celkově dochází ve stovkách vesnic, kterým přitom dříve stačili jejich vlastní studně a vrty. Proti suchu je třeba urgentně bojovat a obcím pomáhat, řada z nich totiž nemá možnost se na velkokapacitní vodovody napojit.



12:10 Premiér Andrej Babiš s ministry převzali v Cehnicích dopis od starostů. Mají obavy ze zpoplatnění silnic 
 
Premiér Andrej Babiš při své čtvrteční cestě po Jihočeském kraji navštívil se svými ministry i Cehnice na Strakonicku. Tématem cesty po kraji bylo zmírnění dopadů sucha v krajině a postup výstavby silnic a dálnic.Zdroj: Deník / Klára AlešováCehnice – Jedním z míst, kde se dnes dopoledne v rámci svých cest po Jihočeském kraji zastavil premiér Andrej Babiš s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, byly Cehnice na Strakonicku.

V rámci návštěvy jim starostka Cehnic Helena Sosnová předala dopis starostů ze Svazu měst a obcí Jihočeského kraje, který vyjadřuje názor na zpoplatnění silnic I. třídy. „Jako starostové obcí na silnici I/22 jsme spojili síly, abychom vyjádřili svoji obavu z toho, že pokud bude zpoplatněna souběžná silnice I/20 (z Plzně přes Blatnou a Písek) a naše I/22 (z Vodňan, přes Strakonice až na hranice) ne, bude převedena doprava právě na komunikaci přes naše obce,“ uvedla starostka Sosnová.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík dopis převzal a slíbil, že se situací bude zabývat. „Už jsem vytvořil pracovní skupinu ze zástupců Svazu měst a obcí, místních samospráv a Asociace krajů, která se situací bude zabývat. Už jsme měli první jednání a dohodli jsme se na určitých postupech. S tím, že jednotlivé kraje by se měly sejít na úrovni dopravních náměstků a identifikovat problematické úseky a budeme se snažit objíždění zamezit. Chceme průběžně vyhodnocovat situaci a případně dosledovat úseky, kde by mohlo docházet k dalšímu objíždění,“ uvedl Kremlík.

Dodal že k prvnímu hodnocení situace by mělo dojít po půl roce. V roce 2020 doje ke sčítání dopravy a v polovině roku 2012 bude jasné, jaká je reálná situace.

Zástupci vlády se v Cehnicích zajímali také o výstavbu retenční nádrže Třtí za 15 milionů korun. Ta má společně se suchým poldrem a ochránit obec před stoletou vodou.

 

10:20 Premiér Andrej Babiš navštívil Heřmaň na Písecku

První zastávkou ministerského předsedy a šéfů rezortů životního prostředí, zemědělství a dopravy v Heřmaň na Písecku.Zdroj: Koblihová StanislavaHeřmaň - Hlavním tématem krátké zastávky premiéra Andreje Babiše, kterého doprovázel ministr životního prostředí Richard Brabec, v Heřmani na Písecku byla voda v krajině.

Návštěvu doprovázela starostka obce Jana Matoušková a zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Společně premiérovi i ministrovi ukázali výsledky projektu revitalizace starého koryta řeky Blanice a výstavby rybochodu, který byl realizovaný díky stoprocentní dotaci v letech 2012 až 2014 nedaleko za obcí. Celkové náklady byly tehdy 46,5 milionu korun. Cílem projektu zajistit migrační prostupnost rybám, zlepšit zlepšit hydrologické poměry a zvýšit biodiverzitu v krajině.

Zástupci vlády se zajímali, jak je na tom obec s vodou. To bylo jedním z témat jejich rozhovoru se starostkou obce. "Pitné vody máme dost, loni jsme rozšířili vodojem a vybudovali novou technologii v úpravně vody. Dříve jsme mívali problémy s kvalitou vody, ale teď se hodně zlepšila," uvedla Jana Matoušková.

Dodala, že plánují také opravu rybníků, uskutečnit by ji chtěli letos nebo příští rok. Bude záležet na tom, zda se obci povede získat dotaci. "Trochu jsem lobovala za malé obce, jako je ta naše, aby šlo víc peněz ze státního rozpočtu na víceprocentní dotace pro malé obce, protože třeba padesátiprocentní dotace je pro nás málo. Dofinancování je pro náš rozpočet moc vysoké. Snažíme se využívat osmdesátiprocentní dotace, pokud je to možné," vysvětlila Jana Matoušková.