V jižních Čechách by mělo být v pondělí do večera zataženo, na jihozápadě až oblačno. "Zejména v severovýchodní polovině kraje lze očekávat občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Večer mohou srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty budou -4 až -1 °C, na horách -9 až -6 °C. Vát bude mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s. V noci na úterý bude zpočátku polojasno až oblačno, postupně až skoro jasno. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty -10 až -13 °C," uvádí Daniel Maňhal z budějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na Plzeňsku se podle jeho kolegyně Marty Suché z plzeňské pobočky ČHMÚ očekává mírný západní vítr 2 až 5 m/s. A přes den místy slabé sněžení, zejména na severovýchodě. Večer bude ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem -4 až -1 °C, na horách -8 až -5 °C. Vát bude mírný západní vítr 2 až 5 m/s. V noci na úterý přijdou ojediněle mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty -10 až -13 °C, na horách -12 až -15 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Výstraha meteorologů na silnější mráz platí v úterý od 22. hodiny do středečního dopoledne, kdy teploty začnou stoupat k -4 °C.

Obecně je při takovém mrazivém počasí nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Meteorologové doporučují chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. "Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb," doporučují.