Nečekané dobrodružství zažili ti, kdo se v pátek před polednem nechali vyvézt lanovkou na Kleť. Dráha plná turistů se v poledne kvůli poruše na rozvaděči zastavila a lidé zůstali uvěznění na sedačkách ve vzduchu. Jak uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, v tu dobu jelo nahoru téměř pět desítek turistů. 

"Na místo okamžitě vyjely všechny složky jihočeského integrovaného záchranného systému. Jelikož se předpokládala evakuace všech téměř padesáti osob, byli na místo povoláni profesionální hasiči ze stanic Český Krumlov a Křemže a také další hasiči-lezci ze stanic Prachatice a České Budějovice," doplňuje k zásahu.

"Hasiči ihned zahájili evakuaci cestujících. Využili především lezeckou techniku a lezecký materiál," vysvětluje dále Vendula Matějů. Tak postupně vysvobodili 9 osob.

Neobvyklý zásah naštěstí hasiči nemuseli provést do konce, protože se provozovatelům podařilo lanovku nouzově spustit. Před druhou hodinou odpolední byly všechny ostatní osoby vyvezeny a z lanovky normálně vystoupily.

Michaela Štefková uvízla na kleťské lanovce i s malými dětmi. „Hasiči se k nám nestačili dostat, pak se lanovka znovu rozjela. Byla to hrozná doba. Slyšela jsem, že se lanovka zastavila kvůli závadě jističe,“ řekla.