Během bezmála dvouhodinové show si vychutnáte největší hity jako Hurikán, Kde jsi, Kličkovaná, Padá hvězda, Žít jako kaskadér a další. Přijďte se přesvědčit, že tyto písně nestárnou stejně jako jejich autor Dalibor Janda.

Dalibore, gratulujeme k životnímu i profesnímu jubileu! Letos slavíte šedesátiny, mohl byste je srovnat s předchozími oslavami svých kulatých výročí?
Co se týká zdravotní pohody, tak je to naštěstí stále naprosto stejné. Je pravda, že mě už od třiceti let trápí záda, ale chodím pravidelně na masáže, tak je to v pohodě. Co se týká slavení, tak to se letos opravdu povedlo. Odehrávalo se to na parníku na Vltavě a na plné palubě byla báječná atmosféra. Jediné co bylo obtížné, tak to byly gratulace od zhruba 150 lidí, se kterými jsem prohodil pár slov, takže jsem druhý den skoro nemohl mluvit.

Vaše kariérní statistiky jsou neuvěřitelné. Máte přehled o tom, kolik jste za ta léta odehrál koncertů, složil písní a podobné údaje nebo tyto záznamy neřešíte?
K mým pětapadesátým narozeninám jsme to zkoušeli s kapelníkem počítat a tehdy to bylo čtyři tisíce odehraných koncertů, teď už je to zhruba o dvě stě padesát víc. V současnosti už počet koncertů korigujeme, ale v osmdesátých letech jsme jezdili kolem pětadvaceti vystoupení měsíčně. K většině z nich mám ještě schované playlisty.

Takže si můžete vyhledat, co jste přesně hrál na koncertu třeba před dvaceti lety?
To není problém, já si všechny staré diáře schovávám. Ty staré nevyhazuji a mám tak přehled, kde jsem hrál třeba před deseti lety.

To by vám mohlo dobře sloužit i jako případné alibi.
No tak ono je to dobré, protože si tam zapisuji i kontakty na kolegy a pořadatele, a to se může někdy hodit. Naučil mě to jeden starý harcovník, když jsme ještě hráli po barech.

Koncertoval jste někdy v zahraničí?
V zahraničí jsem koncertoval mockrát. Na začátku osmdesátých let jsme jezdili třeba do Rakouska, Německa nebo Švýcarska, projeli jsme s kapelou Elán turné v Rusku a s bluesovou sestavou jsme jezdili do Polska.

Dovedete si představit žít jinde než v Česku?
Dovedu. Dokonce jsem přemýšlel o Švýcarsku, kam jsem chtěl svého času emigrovat, protože jsem dostal fantastickou pracovní nabídku a protože to je nádherná země.

Jak se vám líbí kolegové zpěváci ze současné generace, máte nějakého oblíbence?
Většinu zpěváků moc nesleduji. Je teď strašně málo zpěváků, kteří jsou vidět a když je hrají v rádiu, tak se většinou nedozvíte, kdo to je. To je pro ty začínající zpěváky dost tragédie. Dřív byli jednotliví zpěváci víc rozeznatelní. Třeba Matuška, Zich nebo Neckář. Hned bylo jasné, kdo píseň zpívá. Mám pocit, že dnešní zpěváci jsou si dost hlasově podobní. Nechtěl bych jmenovat, abych na někoho nezapomněl. Nemám moc rád takové ty zpěváky, co rychle vyjedou přes nějakou Superstar nebo podobné soutěže. Teď se mi líbilo, jak zpíval David Deyl moji píseň Krásně šílená ve slovenské televizní show. Překvapil mě, že si vybral skladbu, která není tak známá. Patří mezi pěkné písničky, které bohužel trochu zapadly v porovnání s hity z osmdesátých let.

Snad každý má doma váš plakát s motorkou. Tušil jste, že se z něj stane tak kultovní artefakt?
Dříve byla vzácnost mít i obal od žvýkačky nebo samolepku, natož plakát zpěváka, natož barevný! To se pak lepilo úplně všude. Tehdy si to nikdo nemohl jednoduše vytisknout, muselo se do státní tiskárny, takže to byla opravdu vzácnost. Na každém koncertu jsme prodali až 500 plakátů a celkem se legendárního Hurikána prodalo milion kusů. Dneska přijde člověk na koncert a má vytištěné fotky a obrázky z internetu, a to si nechají podepsat. Doba je z tohoto hlediska dnes úplně jiná.

Hudební branže vyžaduje hodně času na cestách, stíháte i takzvaně normální rodinný život?
Stíhám to velice dobře, protože držím počet koncertů v rozumné míře, aby mě hraní neomrzelo. Jsem vyučený strojní zámečník, takže mám doma malou dílnu a v baráku si udělám, co je potřeba. Tím se od šoubyznysu dostatečně odreaguju.

Šoubyznysu vás ale přesto čeká ještě spousta. Na co se při jubilejním turné můžeme těšit?
V průběhu koncertů se mnou vystoupí moje dcera a ještě jeden host, kterého zatím neprozradím. Chystám také soutěž formou karaoke party. Pravděpodobně budeme na projekcích promítat archivní okamžiky mojí kariéry. Každý koncert bude trochu jiný i podle velikosti a typu místa. Nechtěl bych víc prozrazovat, nechte se překvapit na koncertu.