Jak informovala tisková mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Hana Brožková, evakuováno bylo kolem padesáti osob a celá akce trvala několik málo minut. „Došlo k aktivaci protipožárního systému v kuchyni, ihned se situace vysvětlila s tím, že šlo o planý poplach,“ osvětlila.

Zaměstnanci v souladu s požárními předpisy odešli organizovaně z prostorů budovy. „Mezitím se zjistilo, že se jednalo o větší akumulaci páry, která vše zapříčinila. Netrvalo to ani tři minuty, všichni šli ukázněně ven i zpátky,“ dodala s úsměvem Brožková. Podle jejích slov to úředníci považovali spíše za cvičení a na pracovišti se cítí v bezpečí.

Mohla za to kůže

Podle kuchaře, který ten den vedl směnu a měl na starost provoz jídelny, větší množství páry uniklo z konvektomatu, kde se pekly kůže. „Kolegové pravděpodobně otevřeli dveře hodně rychle a páru nestihla vzít klimatizace. Ta se vzápětí v nakumulovaném množství dostala na požární snímač,“ popsal.

Takové nedopatření se stalo prý prvně. „Nestalo se nic, i oběd se povedl,“ smál se kuchař, který si nepřál být jmenován. „Dnes byl bůček přes noc pečený, halušky a sekaná s kaší, v konvektomatu se zrovna zapékala kůže,“ smál se.

Hasiči nevyjížděli

Okamžitě informovali na vrátnici, že šlo o nešťastnou náhodu, evakuaci už nešlo zabránit, ale stačili odvolat výjezd hasičů. Profesionální hasiči tak podle své mluvčí Venduly Matějů ani nemuseli vyjíždět. „Přišlo nám nestandardní hlášení z požární signalizace, ale okamžitě nám z krajského úřadu volali, že se jedná o planý poplach,“ vysvětlila.

Takové náhody se stávají běžně. „Elektrickou požární signalizaci může spustit i vaření v kuchyni, pára, či jiný menší kouř. Pokud ze zasaženého objektu ihned zavolají na operační středisko, že jde o planý poplach, událost ani neeviduje a nezasahujeme,“ uvedla Matějů.