Jedním z útočišť, kde mohou tito lidé hledat pomoc, je adiktologická poradna jihočeského sdružení Prevent. Ta sídlí v českobudějovické ulici Františka Ondříčka č. 2 a je otevřena od pondělí do čtvrtka od 9 do 17 hodin. Výkonný ředitel sdružení Tomáš Harant zmínil, že třeba v loňském roce navštívilo poradnu dvakrát víc gamblerů než před dvěma lety. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky reagovala na tento obecně platný trend vypsáním speciálního dotačního programu 
na služby pro gamblery. Prevent z něj získal přes půl milionu korun.

„Finance z dotačního programu určeného pro gambling nám umožní nejen rozšířit kapacity našich služeb, ale zároveň budeme tyto služby přizpůsobovat specifickým potřebám patologických hráčů a jejich rodin a partnerů. 
K rozšíření našich služeb dojde v Adiktologické poradně a Doléčovacím centru v Českých Budějovicích," vysvětlil Tomáš Harant. Vedoucí adiktologické poradny Tomáš Brejcha doplnil, že závislost na hazardu je specifická především tím, jak rychlý je její průběh. Závislí mají často omezenou možnost kontroly svého chování.

Snaží se hráčství tajit před okolím, začleňují se do zvláštního prostředí typického tím, že v něm hraje prim okamžité uspokojování hráčových potřeb. Tedy hlavně zisku peněz na hru. To často vede k páchání trestné činnosti. Na konci této smutné cesty hráč finančně zruinuje sebe i svou rodinu, o kterou také přichází. Ztratí práci a následují návštěvy psychiatra z důvodů pokusů o sebevraždu. 

„Prvotní motivace k léčbě přichází právě od rodin hráčů, kde následky mohou být fatální pro celý rodinný systém. U našich klientů se často objevuje hraní s užíváním některých stimulantů, třeba pervitinu. Většinou s ukončením užívání drog mizí i potřeba hraní na výherních automatech," popsal Tomáš Brejcha.

Léčba hráčské závislosti bývá během na hodně dlouhou trať.Je specifická i tím, že zatímco užití alkoholu a drog je na člověku vidět a lze prokázat testy, u gamblerů to neplatí. Jinými slovy, svou vášeň tak mohou více skrývat. Vedoucí doléčovacího centra Prevent Jiří Koreš řekl, že gambleři se při léčbě a doléčování více zaměřují na hospodaření a celkové nakládání 
s penězi. Doléčovací centrum jim nabízí specifický program.

„Lidé prohrají a prosázejí velké množství peněz, ničí své životy a pokud toto stát umožňuje, tak by měl investovat také do léčby. Doléčovací centrum bude nabízet program pro patologické hráče vracející 
se po léčbě domů, do původního prostředí. Program zahrnuje hlavně skupinové a individuální terapie a prevenci relapsu. Samozřejmostí je, že klient musí mít legální zaměstnání a soustavně pracovat," poznamenal Jiří Koreš.

Martin Maršík, náměstek primátora pro školství a sociální věci říká, že se závislými hráči se kromě odborníků v poradnách setkávají i úřednice magistrátu.
Alarmující je hlavně nízký věk gamblerů. „Znepokojující realitou, s níž se setkávají pracovnice odboru sociálních věcí, je závislost na počítačových hrách u dětí, už i jedenáctiletých. Rodiče často tento stav bagatelizují a nechávají své potomky utíkat z reality prostřednictvím těchto her, což může mít fatální následky. Zdánlivě nevinná hra bývá někdy prvopočátkem či vstupní branou právě do gamblerství," dodal náměstek.