Řidiči z Budějovic, ale i Včelné nebo Roudného se mají od úterý na co těšit. V části Lidické třídy od náměstí Jiřího z Poděbrad po Mánesovu začne frézování vozovky. Opravy jedné z klíčových dopravních tepen a s tím související uzavírky potrvají až do konce října. Dopravu ve městě, beztak těžce zkoušenou, čeká další problém.

Lidická bude sice po většinu akce alespoň zčásti průjezdná, ale přesto se dají čekat kolony. „Objízdné trasy budou platit pro nákladní auta, ta osobní 
a po dohodě i vozidla zásobování budou smět ve směru z města do Rožnova, v opačném směru musí ale jinudy. V obou směrech bude po téměř celou dobu rekonstrukce jezdit městská hromadná doprava a linkové autobusy," vyjmenoval  nejdůležitější dopravní opatření Vlastimil Motlík, vedoucí českobudějovické provozní jednotky zhotovitelské firmy Strabag. Úplná uzavírka čeká Lidickou jen o víkendu 20. a 21. října, kdy se bude v opravovaném úseku pokládat asfalt.

O rekonstrukci se v Budějovicích mluví už řadu měsíců, město dokonce zveřejnilo plán uzavírek na svém webu, ten ale neodpovídá definitivní čerstvě schválené variantě. Řidičům více informací chybí. Například Ivan Fabián z Č. Budějovic by využil i přenosné dopravní značení. „Pro informovanost se dost nedělá. Bylo by dobré postavit k silnici cedule, co se dávají, když se čistí vozovky, aby lidé věděli, že se tam bude něco dít," naznačil Ivan Fabián jednu z možností, jak varovat řidiče před dopravním šokem. „Ale nemůžeme toho chtít po nich tolik," dodal 
s úsměvem na adresu odpovědných institucí.

Radikální změny čekají od úterka řidiče, chodce i obyvatele domů na Lidické třídě. V ideálním případě budou muset strpět pět týdnů trvající frézování asfaltu, úpravy armatur, kanalizačních vpustí či domovních přípojek, pokládku nového povrchu a nástřik vodorovného značení.  Kro᠆mě nové vozovky, jež už po zásahu léta volá, si Budějovičtí budou muset od listopadu zvyknout i na nové jízdní pruhy 
a další změny provozu.

Už v křižovatce ulic Mánesova a Lidická se částečně změní vodorovné značení, které usnadní odbočování. Plynulejší by měl být i přímý průjezd křižovatkou. Přispěje k němu 
i přeprogramování semaforů.

Na Lidické směrem do města bude od zastávky Samson až po ulici U Malše zřízen preferenční pruh pro autobusy a trolejbusy hromadné dopravy. Běžná doprava se do něj bude smět zařadit jen těsně před křižovatkou s ulicí Matice školské v případě, že bude odbočovat vpravo k poliklinice a na Modrý most.

Městská hromadná doprava směřující z centra bude nově zastavovat u polikliniky Jih 
o několik metrů dál směrem 
k Rožnovu. „Vznikne tu zastávka s odpovídajícími parametry, dostatečně velká, aby se tu za sebe vešla dvě vozidla," upřesnil mluvčí dopravního podniku města Radek Filip. Zastávce ale zřejmě padne za oběť několik parkovacích míst podél  silnice.

Také v úseku mezi ulicemi Mánesova a Matice školské bude na několika místech zrušeno podélné parkování. Zákaz zastavení bude platit ve směru do centra od zastávky MHD Poliklinika Jih po ulici U Malše.

Z Lidické třídy nebude již možné odbočit ve směru do centra vlevo a ve směru z centra vpravo do ulice Matice školské.

Přechod pro chodce přes ulici Matice školské se posune o několik metrů dál od křižovatky s Lidickou blíž k poliklinice.

Celkové náklady na úpravy  Lidické třídy budou podle Jana Štíchy, investičního náměstka budějovického střediska Správy a údržby silnic 6,4 miliónu korun bez DPH. Jihočeský kraj dá 5,3 milionu, město přidá přes 1,1 milionu.

První etapa: 25. září – 19. října

Frézovat se bude najednou celý úsek od Mánesovy až po náměstí Jiřího z Poděbrad. Na křižovatce Lidické s ulicí L. M. Pařízka dojde ke konci etapy i na jízdní pruh vedoucí dále do Rožnova a vyjeté koleje na příjezdu od Roudného. Platit budou následující dopravní omezení: MHD a linkové autobusy budou celou Lidickou projíždět nadále oběma směry. Osobní auta a po dohodě i vozidla zásobování mohou Lidickou ve směru z města projíždět 
v celé délce, bude umožněno i odbočování. Ve směru do centra se bude smět  pouze po náměstí Jiřího z Poděbrad. Autům jedoucím ulicí Matice školské bude umožněno přejet opravovanou Lidickou. V celém opravovaném úseku s výjimkou kolmých stání „ U Reginy" nebude možné parkovat. Vozidla do 6 tun musí v obou směrech objížďkou po trase Mánesova, Boženy Němcové, Papírenská ulice. Vozidla nad 6 tun budou jezdit v obou směrech objížďkou po trase Mánesova, Litvínovická silnice, po silnici I/3 (výpadovka na Č. Krumlov) na Boršov a přes Včelnou zpět do Rožnova.

Druhá etapa: víkend 20. a 21.října

V celém úseku se pokládá nový povrch, platit tu bude úplná uzavírka. MHD, linkové autobusy, osobní auta  i vozidla do 6 tun musí v obou směrech objížďkou po trase Mánesova, Boženy Němcové, Papírenská ulice. Případný průjezd přes nám. Jiřího z Poděbrad je ještě předmětem jednání. Pro vozidla nad 6 tun stále platí v obou směrech objížďka po trase Mánesova, Litvínovická silnice, silnice I/3 (výpadovka na Český Krumlov), Boršov,  Včelná, Rožnov.

Třetí etapa 22. října – 28. října

Opravovaný úsek čekají poslední úpravy a nástřik nového vodorovného značení. Dopravní omezení budou stejná jako v první etapě. Pokud nenastanou žádné komplikace a stavbě bude přát počasí, rekonstrukce by mohla skončit 28. října.