Sníh na šumavských vrcholcích na konci října není nic výjimečného. „Ani tentokrát dlouho nevydrží,“ odhaduje Václav Vostradovský, starosta Kvildy, s dovětkem, že by se našly roky, kdy sníh Šumavu zasypal mnohem dříve.

Lyžařský areál ZadovŠumavskou zimní sezonu skončili v Lyžařském areálu na Zadově letos 2. dubna.
Už 17. března tam vlekaři slavili sto dní lyžování. Věří, že výjimečnou událost oslavíi v letošní sezoně, na kterou jsou připraveni. Stačí, aby pořádně nasněžilo.
Na spuštění čeká i lanová dráha, která je momentálně, do zahájení zimní sezony, mimo provoz.

Teplota ze včerejšího odpoledne jasně dávala tušit, že na tu správnou šumavskou lyžovačku si budou muset milovníci bílé stopy ještě chvíli počkat. Na nejchladnějším místě republiky, na Perle, bylo kolem půl třetí šest stupňů nad nulou.

Při teplotě pět stupňů nad nulou a mlze se držela sněhová pokrývka na zadovské Kobyle. Nulu hlásili lidé z Kubovy Huti, sníh komplikoval jízdu řidičům hlavně během nedělního svítání. To se držel i na silnici, hlavně v okolí hraničního přechodu Strážný. „Technika správy a údržby silnic vyjela odhrnovat sníh na silnice Kvilda, Borová Lada, Kubova Huť,“ popsal Martin Grožaj z prachatické Správy a údržby silnic. Dodal, že zatím ještě zaměstnanci SÚS provádějí udržovací a úklidové práce v okolí krajských silnic.

Stálá služba SÚS pro zimní údržbu zahajuje provoz ve čtvrtek 1. listopadu. „Řidičům budou naši dispečeři k dispozici do posledního března,“ upřesnil.