Jak dlouho žijete na sídlišti Máj?
Na Máji žiji od svého narození, tedy téměř 23 let.

Řekla byste, že je to sociálně vyloučená lokalita nebo ne? A proč?
Rozhodně to není sociálně vyloučená lokalita, ani nevím proč by měla být. Žijí tu tisíce lidí, jak z majority tak minority, sídliště bylo a stáje je revitalizováno, tím pádem vypadá velmi pěkně a upraveně. Sociálně vyloučenou lokalitu si představuji úplně jinak.

Je to na sídlišti „všude stejné" nebo je také neoficiálně rozdělené na části, které se navzájem liší?
Určitě to postřehlo hodně lidí, i já. Máj je rozdělený na ulici Volfa a zbytek. Ač je o tom diskutováno, jako o celku vždycky to bude bráno, že na té Volfovce je největší problém.

Dalo by se o letošním zhoršení situace na sídlišti říci, že tak dlouho všichni odpovědní chodili se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo?
Naprosto přesně vystižené. Všechna opatření přišla pozdě a je jasné, že se věci pak vracejí jen velmi těžko zpět.

Čím to je, že když člověk přijede na Máj v době mimo demonstrace, tak mu vlastně připadá sídliště jako spořádané a celkem bezproblémové?
Protože celá ta situace, celé to léto bylo zveličováno a zbytečně medializováno. Tak „žhavé" problémy, o jakých se mluvilo, tu nebyly. Neříkám, problémy na Máji byly, jsou, ale i budou. Ale nejsou tak obrovské. Nejsem si jistá, jestli ty problémy jsou zrovna banální. Některé ano, jiné ne, ale vše bylo přímo přefouklé a bohužel se to táhne až do dnešní doby a nejspíše to bude pokračovat ještě v budoucnu.

Co je podle vás největší problém sídliště?
Neinformovanost, zkreslené informace a nekomunikace mezi oběma komunitami. Problémy, kriminalita a jiné jsou na obou frontách a je chyba to házet jen na jednu stranu, protože se o něčem mluví víc a o něčem míň.

Jak může pomoci komunitní centrum, které vzniká v centrální části sídliště?
Myslím si, že bude obrovským přínosem. Největší pozitivum vidím ve stanici městské policie, Salesiánském středisku a mateřském centru. Doufám, že postoje obyvatel Máje, vůči centru, se změní z těch negativních na ty pozitivní.

Co se dá udělat pro zlepšení situace na sídlišti krátkodobě i dlouhodobě?
První kroky již byly podniknuty, hlavně ve formě asistentů prevence kriminality. Dalším krokem určitě bude komunitní centrum a doufám, že se naše sdružení rozšíří a budeme se snažit situaci vylepšit. Teď už je zapotřebí těch dlouhodobých kroků.

Jak vzniklo vaše občanské sdružení a s jakým cílem?
Všichni Všem – Bez rozdílu o.s. vzniklo s návazností na demonstrace a schůzky „u kulatého stolu" v Salesiánském středisku. Hlavním cílem je právě vylepšit situaci na sídlišti, zapojit obyvatele do různých aktivit a celkově vylepšit to dusno. Nastavit lepší náladu beze strachu a obav z toho co bude.

Kdo vymyslel název?
Název sdružení jsme vymýšlely s mojí kolegyní Evou Čečkovou. Vymýšlely jsme ho několik týdnů než jsme si byly jisté, že je to to pravé ořechové co nás přesně vystihne.

Kolik lidí je aktivních ve vašem sdružení?
Momentálně jsme na samém začátku, kdy navazujeme, pro nás, důležité kontakty a vazby. Aktivních členů je pět, ale věříme, že se brzy rozrosteme o další příznivce, kteří budou chtít něco pro Máj a jeho obyvatele udělat.

Kritici některých problémů na sídlišti našli při demonstracích 
v létě u některých obyvatel velkou odezvu, jak to?
Pro spousty mladých lidí to bylo něco nového, něco co tady v Budějovicích ještě nebylo a podle mě si chtěli zkusit, jak to vypadá a co se stane. A spoustě lidí se nelíbila dlouhodobá situace na sídlišti. Rušení nočního klidu, hádky, rvačky, krádeže a podobně.

Jak byste zhodnotila konferenci, která se v Budějovicích konala 26. listopadu? Zklamala vás něčím a naopak překvapila vás něčím příjemně?
Konference, kterou pořádal pan Vladimír Dlouhý, byla naprosto úžasná. Velice mne překvapilo zastoupení hlavních řečníku, jejich proslovy, tabulky, procenta, čísla a nastínění situace z jiného pohledu. Díky této debatě máme hodně o čem přemýšlet, ale zároveň máme víc než skvělé kontakty, které do budoucna určitě využijeme.