Město plné historie

Okruh začíná a končí v městečku Nové Hrady. Nabízí spoustu příležitostí ke kratším i delším zastávkám. Za zdržení jistě stojí prohlídka dominanty města gotického hradu. Vybrat si můžete hned ze tří prohlídkových tras. Na té první nahlédnete do historie rodu Buquoyů a uvidíte expozici buquoyského sklářství, na druhé z tras se podíváte do bytu panského úředníka. Bez průvodce mohou zájemci také do jednoho z největších vyzděných příkopů na českých hradech. O prázdninových čtvrtcích (vyjma dneška) vždy v 10.30 začínají na hradě také speciální dětské prohlídky s hraběnkou Terezií.

Do minulosti se přenesou návštěvníci také na řadě dalších míst ve městě. V sousedství hradu můžete navštívit plně funkční historickou kovárnu, v těsné blízkosti náměstí najdete barokní lékárnu. V doprovodu průvodce lze nahlédnout i do života zdejšího kláštera, prohlédnout si kostel sv. Petra a Pavla. Za zastávku stojí i Buquoyská hrobka, která tvoří výraznou dominantu novohradského hřbitova. Prohlídky se tu konají vždy v úterý v 10, 10.30 a v 11 hodin.

Romantický park

Na výrazné stopy rodu Buquoyů narazíte i dál po trase. Pokud hned v Údolí u Nových Hradů odbočíte na červenou turistickou trasu, čeká vás příjemná projížďka podél řeky Stropnice romantickým prostředím Terčina údolí. Jmenuje se podle hraběnky Terezie Buquoyové, na jejíž popud začal v roce 1765 tento mimořádný příklad rané krajinářské tvorby vznikat.

V posledních letech bohužel pokulhávala údržba areálu, dnes se ale místní snaží vrátit parku jeho původní krásu. Vede jím hned několik naučných stezek, najdete tu řadu příjemných zákoutí, cizokrajné dřeviny, vzácné rostliny ale i několik příležitostí k občerstvení. Před cestou do Terčina údolí je třeba ale počítat s tím, že se dobře sjízdná cesta místy mění v lesní stezku. V letních dnech se vám zvlášť na zastávkách v přírodě bude určitě hodit repelent.

Pohádková tvrz

Na samém konci Terčina údolí dojedete ke středověké tvrzi Cuknštejn. Bude-li vám povědomá, vězte, že zrak vás nešálí. Někdejší panské sídlo si pro své natáčení vybrali filmaři. Tvrz si zahrála v pohádce Královský slib či ve filmu Ať žijí rytíři! Cuknštejn je v soukromém vlastnictví, jeho majitel jej nepochybně postupnou rekonstrukcí zachránil před úplnou devastací. Běžně přístupná tvrz není, na návštěvě se lze ale předem domluvit.

Upečte si chléb

Po silnici přes vísku Světví, s nově upravenou návsí, se dostanete do Horní Stropnice. Tady doslova před pár dny otevřeli novou turistickou atrakci. Ve zrekonstruované historické sýpce tu vzniklo unikátní Muzeum Novohradských hor.

Sýpka v Horní Stropnici nabízí nevšední zážitky.Návštěvníci tu obdivují funkční technologii skladování obilí, dostanou tu ale také přehledné informace z přírody, historie a života lidí v Novohradských horách. Interaktivní expozice je zaměřená na rodiny s dětmi, nabízí také výhled z rozhledny na vrcholu objektu a pestrý kulturní program.

„Nebudeme návštěvníky zatěžovat obsáhlými texty, kterých je dost na internetu, chceme je přilákat hravostí a autentičností," přibližuje záměr tvůrců expozice zástupce investora Vít Kršul. Téměř na všechny historické předměty si proto mohou lidé sáhnout a vyzkoušet si jejich funkčnost. Ve čtyřpatrové budově uvidíte kouřící milíř, děti si mohou vyzkoušet střelnici s historickými postavami nebo stezku novohradskou přírodou. K vidění jsou i velmi cenné exponáty, například dosud nevystavené předměty z bývalých novohradských skláren.

„V sýpce bude také vždy jedno živé téma. Pro tuto sezonu jsme vybrali příběh chleba. Lidé se nejen něco zajímavého dozvědí, ale podle starých receptů si mohou vlastnoručně upéct svůj chléb v peci vytápěné dřevem," dodává k další atrakci Vít Kršul.

Hurá do bazénu

Na další cestě stoupající do hor se bezesporu zapotíte. Hodit se vám proto může preventivní osvěžení na letním koupališti v Horní Stropnici, odpočinek na travnaté pláži či občerstvení. Za vstup na plovárnu navíc neutratíte ani korunu.

Dobrá a léčivá voda

Nyní se budete muset pořádně opřít do pedálů, před námi je dlouhé stoupání na Dobrou Vodu. Poklidná osada je významným poutním místem, kterému vévodí mohutný barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie s bohatou zlacenou řezbářskou výzdobou. Netrefit k němu prakticky nelze, je skutečnou dominantou zdejší krajiny a vidět je opravdu z velké dálky. Naopak od poutního kostela si po náročné cestě můžete užít úchvatné výhledy do krajiny a osvěžit se vodou z místního pramene. O tom, že zdejší voda nemá konkurenci, svědčí i fakt, že si sem pro ni jezdí lidé z širokého okolí.

Naše trasa odbočuje z Dobré Vody vlevo dolů směrem na malebnou osadu Šejby. Pokud ale nepadáte únavou, udělejte si ještě malou zajížďku o kousek výš do hor do někdejšího lázeňského střediska Hojná Voda. Pramení tu údajně hojivá vody (odtud název osady), jejíž účinky využívali například i poslední Rožmberkové. Dnes tu lidé hledají především balzám na duši v podobě klidu, nádherné přírody, ale také takřka mystického zastavení u meditačního Zvonu setkávání.

V lůně přírody

Následující kilometry budete kromě neustále se střídajícího stoupání a klesání asfaltové cesty vstřebávat především dojmy z krásných a tajemných lesů, luk a zaniklých lidských sídel Novohradských hor. Poslední civilizaci potkáte v osadě Šejby, pak už narazíte s větší pravděpodobností na zvířecí obyvatele někdejšího přísně střeženého pohraničního pásma než na další turisty. Cestu vám ukáže značení naučné cyklostezky Pamětí Novohradska, která vás dovede až zpět do Nových Hradů.

Důvodem k zastavení budou ale nejen informační panely této stezky, potkáte se i s trasou česko rakouské Via Verde či naučné stezky kolem novohradských příhraničních rybníků.

Železná opona

Takřka v úplném závěru cesty vás možná trochu překvapí ploty a další zátarasy, které relativně nedávno sloužily ostraze hranic. Jsou součástí skanzenu ochrany státní hranice a železné opony v těsném sousedství bývalé celnice na přechodu Nové Hrady Pyhrabruck. Najdete tu zajímavou expozici věnovanou postupnému vývoji ostrahy hranic, prohlédnete si techniku, výzbroj a výstroj i ukázky zázemí Pohraniční stráže. O prázdninách je skanzen otevřený mimo pondělí denně od 10 do 17 h.

Otevřeno je ostatně i na samotné celnici, která je dnes přebudovaná na penzion. Odtud už stačí jen párkrát šlápnout do pedálů a vrátíme se zpátky do Nových Hradů.