Své o tom vědí lékaři ortopedického oddělení českobudějovické nemocnice. Mezi pacienty tu nejsou výjimkou zejména ženy, které si dlouhodobým nošením nevhodné obuvi zdeformovaly nohy. „Onemocnění nohy zastupuje přibližně deset procent všech realizovaných ortopedických výkonů v oblasti chirurgické léčby," konstatuje primář Jiří Stehlík.

„Nejohroženější jsou v této oblasti ženy, což pramení z toho, že v porovnání s muži snáze podléhají různým módním trendům. Z deseti pacientů, kteří k nám přicházejí se získanými deformitami nohy, je devět žen," dodává.

„Příčinou  deformací, které lze řešit v řadě případů už pouze chirurgickou cestou, jsou velice často boty na vysokých podpatcích s úzkou špičkou, kdy se celá váha těla přenáší na velmi malou plochu chodidla. Typickým příkladem je vbočený palec," varuje předseda Sekce chirurgie nohy České společnosti pro ortopedii a traumatologii  Libor Filip.

Právě takový problém trápí šedesátnici Jitku Kohlovou. „V mládí jsem chodila v krásných úzkých botičkách, teď se někdy sotva plazím, jak nohy bolí. Nedám už roky dopustit na pohodlné turistické boty a radím je nosit i dcerám a dnes dokonce vnučkám," ví z vlastních nepříjemných zkušeností.

Zejména dámská  módní obuv bývá příčinou nejen vbočených palců, ale i kladívkovitých a drápovitých prstů či  vbočených malíků. Na konto bot lze zařadit také výrůstky na hřbetu nohy, mozoly, odřeniny, puchýře, ekzémy, mykózy, bradavice, kuří oka nebo poškození nehtů. Letní placaté boty pro změnu způsobují bolesti paty či klenby.

Lékaři proto apelují na správný výběr obuvi. Na botách podle nich není vhodné šetřit, v žádném případě ale neplatí, že čím jsou boty dražší, tím jsou ze zdravotního hlediska lepší. „Levná, ale pohodlná obuv může být pro nohu zdravější, než drahá. Módní návrháři řeší vzhled, nikoli účel a pohodlí. Naopak výrobci sportovní obuvi mají svá vědecká oddělení, která řeší, jak má bota vypadat, aby odpovídala svému účelu a anatomii nohou," poznamenal budějovický ortoped Libor Filip.