Hodně nečekaně skončila pro Jihočeský kraj zakázka, kterou zadal ohledně rekonstrukcí několika komunikací v Týně nad Vltavou. Firmě Robstav se z různých důvodů nepodařilo dodržet termíny oprav. Opravy Budějovické ulice a výpadovky na Tábor pořád nejsou hotové, přes ultimátum, které firmě prodloužilo termíny až do konce listopadu. Ve finále proto kraj přistoupil k radikálnímu řešení, smlouvy s Robstavem byly vypovězeny a zmíněné komunikace dodělá náhradní firma. Některé další zakázky přitom Robstav odevzdal kraji už po termínu jen s vypětím sil…

Podle starosty Týna nad Vltavou Milana Šnorka se protažené uzavírky dotýkají obyvatel města a firem v dotčených ulicích, třeba kvůli dlouhým objížďkám. Navíc někteří řidiči kamionů přestali respektovat objízdné trasy. Takže radnice musela poslat na místo i městskou policii.

Rekonstrukci vozovek na několika místech v Týně nad Vltavou, Neznašově nebo Dřítni nezvládla v minulých týdnech firma Robstav. První silnice převzala už 11. září, někde měla být hotova už na konci října, ale dvě zakázky nezvládla ani do konce listopadu.

Jak už dříve zmínil pro Deník ředitel píseckého závodu Robstavu Petr Čechal, příčin zdržení bylo několik. Rozbitá technika, nepříznivé počasí, nebo jiné akce města a dalších subjektů, prováděné souběžně na komunikacích, kde pracoval Robstav. Podle vyjádření kraje a města ale byly tyto dodatečné činnosti s firmou domluveny a dokončeny v dohodnutých termínech.

Faktem zůstává, že Budějovická ulice a výpadovka na Tábor jsou stále rozkopané. Robstavu nyní hrozí penále, ale nelze úplně vyloučit, že se nakonec investor a dodavatel sejdou u soudu. Petra Čechala se včera Deníku nepodařilo kontaktovat, nezvedal mobilní telefon.

Kraj nyní smlouvy na nedokončené silnice vypověděl a nasadí provizorní řešení. Tuto variantu už dříve zmínil krajský radní pro dopravu Jiří Švec. Problém nedokončených oprav silnic v Týně nad Vltavou a okolí byl také jedním z bodů čtvrtečního jednání vltavotýnských zastupitelů. Při jednání se zástupci krajského úřadu zaznělo, že firma Swietelsky nyní zajistí provizorní opravy nedokončených silnic tak, aby byly plně sjízdné a silničáři je mohli v zimě udržovat. Kraj pak nechá zpracovat novou projektovou dokumentaci, podle níž opravy na jaře dokončí firma, která vzejde z další soutěže.

V Budějovické ulici je nyní částečně položen nový asfalt, chybí ale svrchní vrstva a v části ulice ještě nové asfaltové vrstvy nejsou položené vůbec. V ulici trvá úplná uzavírka. Na výpadovce na Tábor se nyní jezdí na semafory. Provizorní úpravy zmíněných vozovek by mohly být hotové přibližně do dvou týdnů, ale bude záležet například na počasí.