Dotace by mohla pomoci českobudějovické radnici s uhrazením nákladů na bezbariérový přístup podchodem ke hřbitovu sv. Otýlie. Rada města už schválila podle primátora Jiřího Svobody podání žádosti na ministerstvo pro místní rozvoj.

„Podchod u hřbitova je už z větší části stavebně hotový, ale pokračuje úprava chodníků v blízkosti zastávek MHD,“ doplnil Jiří Svoboda. Dva výtahy zde slouží už od letošního března. Předpokládané náklady přesahují sedm milionů korun. Peníze by mohly přijít z Integrovaného regionálního operačního programu a mohou pokrýt, v případě schválení žádosti města, 90% nákladů.

Práce na silnici. Ilustrační snímek
Jihočeský kraj chystá modernizace silnic

Podchod v blízkosti zastávek městské hromadné dopravy u českobudějovického hřbitova sv. Otýlie, kudy často procházejí starší lidé, má dva nové výtahy vestavěné u jednotlivých vstupů. "Přístup je bezbariérový a pohodlný a vyřeší se tak i problematika přecházení přes frekventovanou silnici Pražská, kudy se lidé někdy vydávali, což bylo, mírně řečeno, riskantní," říká primátor Jiří Svoboda s tím, že k úpravám patří i nové osvětlení nebo kamerový systém.

Letní kino se stalo díky městské charitě na přechodnou dobu útočištěm pro bezdomovce.
OBRAZEM: Letní kino hostí lidi bez domova

Rada města schválila v posledních dnech nejen zmíněnou žádost o dotaci. Radní zvedli ruku také pro pronájem prostoru sloužícího k podnikání v objektu Hroznová 322/8 – bývalá Vídeňská kavárna. Nájemkyní by měla být Jaroslava Vodrážková. Jejím podnikatelským záměrem je podle primátora Jiřího Svobody obnovení provozu kavárny – restaurace a hudebního klubu.