Jeho strana neuspěla ve volbách a nedostala se ani do zastupitelstva.

„Vím, že budou určitě věci, které se mi v dalším období ve městě nebudou líbit, nebudu mít ale žádný vliv to ovlivnit,“ zalitoval Petr Podhola, který měl coby 1. náměstek primátora na starosti nejen školství, ale také územní plán, správu veřejných statků či veřejné zakázky. Jak ale on sám říká, odchází s klidným svědomím.

„Zůstala po mně řada dodělaných projektů, které mě přežijí. Je to například přístavba Domova pro seniory Máj, nové detašované pracoviště pro osoby s Alzheimerovou chorobou na Zlaté stoce, přes 460 nových míst v mateřských školách,“ jmenoval.

Nové, neznámé cesty se otevírají před mnohými zastupiteli z našeho okresu. Rošády na radnicích měst totiž způsobily, že někde zastupitelé ve svých funkcích po letech končí, jinde zase lidé vstupují do politiky poprvé.

Ilustrační foto.
Budějovická radnice chce stavět byty

Příkladem odcházení je Petr Podhola z českobudějovické ČSSD. Ta se při posledních volbách do zastupitelstva města nedostala a Petra Podholu coby prvního náměstka primátora nahradí někdo z nově vzniklé koalice. „První věc, kterou po těch osmi letech udělám, je, že si dopřeji nějaké volno,“ přiblížil 36letý Budějčák plán na období po ustavujícím zastupitelstvu. Na otázku, co bude dělat potom, odpovídá: „Otevřeně říkám, že zatím nemám konkrétní představu o tom, co budu dělat. Kam dál se bude moje cesta ubírat momentálně nevím, je ale dost možné, že politika to nebude,“ dodal Petr Podhola, který měl po čtyři roky coby první náměstek primátora na starost školství, správu veřejných statků, územní plán a veřejné zakázky.

Jako náměstek budějovického primátora pro kulturu končí i 69letý Jaromír Talíř (KDU-ČSL): „Na základě výsledku voleb musím teď složit slib zastupitele a fungovat v zastupitelstvu.“

V rámci oslav 28. října přichystali Vltavotýnští hned několik akcí pro veřejnost.
OBRAZEM: Sto let republiky oslavili šansony i ohňostrojem

TÝN NAD VLTAVOU
Dosavadní místostarostka Týna nad Vltavou Pavla Fraňková (KDU-ČSL) pracovala před působením na radnici v domě dětí a mládeže. „Protože už mám důchodový věk, zaměstnání teď nemusím řešit. Prostě budu v důchodu a budu se starat o maminku, která to v 86 letech potřebuje,“ svěřila se Pavla Fraňková, zastupitelka města pro další čtyři roky.

Bývalý vltavotýnský starosta Milan Šnorek (ODS) odešel z radnice již v polovině prázdnin, neboť svou budoucnost spojil s gymnáziem, kde je nyní ředitelem.