Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JčK), uvedla, že výsledky těchto vyšetření budou známy v úterý dopoledne. Celkem tak bylo od začátku února vyšetřeno zatím celkem 275 vzorků. "V jedenácti případech byl výsledek pozitivní, u ostatních byl negativní, což znamená, že od neděle se počet nemocných v regionu nezvýšil. Nicméně významně vzrostl počet karantén nařízených praktickými lékaři,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová.

V nařízené karanténě bylo podle Jitky Luňáčkové, epidemioložky KHS JčK, k pondělní 14. hodině na jihu Čech 754 lidí. „Počet těch, kteří byli praktickými lékaři pro dospělé nebo pro děti a dorost posláni do karantény, se oproti neděli zvýšil o tři sta šest případů. Vesměs jde o navrátilce z rizikových oblastí s vysokým nebezpečím nákazy, či lidi s rizikovými kontakty,“ poznamenala Jitka Luňáčková s tím, že o zmíněných 306 nově nařízených karanténách rozhodli v 280 případech praktičtí lékaři pro dospělé a v 26 pediatři.

V souvislosti s preventivními opatřeními zavedenými kvůli nebezpečí šíření koronaviru na území České republiky hygienici žádají obyvatele, aby krizové telefonní linky využívali pouze pro nezbytné zdravotní informace a jako zdroj odpovědí na dotazy obecného charakteru použili například emailovou adresu koronavirus@khscb.cz nebo web www.koronavirus.mzcr.cz.