Českobudějovičtí vědci jsou pro projekt velikým přínosem hlavně díky svým znalostem hmyzu, pomocí nějž lze predátory škůdců vypěstovat. Patří mezi ně například dravá vosička Trichogramma, která škůdce likviduje tak, že do nich klade svá vajíčka. Vosička se dá namnožit na vajíčkách zavíječe moučného.

„Právě Biologické centrum je jediným pracovištěm na světě, které udržuje kmenovou banku zavíječů," zdůraznil ředitel Entomologického ústavu BC AV František Marec. Doplnil, že vhodné predátory zemědělských škůdců budou hledat pracovníci výzkumných laboratoří 
z devíti evropských zemí.

Iniciativu vědců uvítala ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná. „V zájmu svých členů vítáme každý nový účinný nástroj pro boj se škůdci na zemědělských plodinách. Pokud půjde o biologickou a k přírodě šetrnou metodu, jistě si najde uplatnění. Obzvláště v případě, že bude levnější než používání klasických pesticidů," zmínila.

Podle Daniely Procházkové, referentky publicity BC AV, je hlavním cílem evropského výzkumného projektu produkovat bezpečnější a zdravější potraviny a zanechávat méně pesticidů a chemických látek v životním prostředí.

Projekt BINGO, který se zaměřuje na vývoj biologických metod hubení zemědělských škůdců, potrvá čtyři roky.

Hradí jej evropský program Horizont 2020 částkou 3,3 miliony eur.

Pro budějovické Biologické centrum je vyčleněna částka přes šest milionů korun.

Podstata bádání je jednoduchá – proti hmyzu, který působí nemalé škody zemědělcům, nasadit jiný hmyz, jenž škůdce z polí vyžene. Takovým přirozeným nepřítelem škůdců je například vosička Trichogramma, kterou mohou budějovičtí vědci namnožit díky své celosvětově unikátní kmenové bance zavíječů. Právě na vajíčkách zavíječe moučného lze vosičku snadno a levně chovat 
i množit.

„V naší kmenové bance je 
v současnosti přes třicet kmenů a mutantních linií," upřesnil ředitel Entomologického ústavu BC AV František Marec. Doplnil, že součástí projektu je také příprava nové generace vědců pro tuto problematiku. Každé ze zúčastněných pracovišť včetně BC AV získalo nadstandardní finanční prostředky na výchovu jednoho doktoranda. 


„V souladu s pravidly tohoto projektu vybereme doktoranda z jiné země, který bude na výzkumu v Českých Budějovicích tři roky pracovat," upřesnil František Marec 
s tím, že vybraný kandidát by měl do laboratoře nastoupit 
v květnu.

Podle ředitelky Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hany Šťastné je obdobný výzkum pro zemědělství přínosem. „Stejně jako v případě úspěšné angažovanosti Biologického centra ve výzkumu geneticky modifikovaných plodin se podle mě jedná o jednu z dalších možných inovačních cest ke konkurenceschopnému a udržitelnému zemědělství v našich podmínkách," doplnila.