Stavbu navrhli architekti Jiří Brůha a Václav Krampera. Jiří Brůha vysvětlil, že se i jakožto urbanista zabývá stavbou měst, proto ho také zajímalo, co stavba bude znamenat pro okolí zeleného domu. „Snažili jsme se, aby rezidence vyznívala ekologicky, příznivě pro okolí,“ vyzdvihl přednosti komplexu dvou bytových zelených domů propojených atriem, které se již dva měsíce staví u Základní školy Oskara Nedbala na ploše o velikosti zhruba půl hektaru. „V domě je všechno – kryté podzemní stání, obrovská zelená terasa, zahrádky. Lidé si budou moci pěstovat ředkvičky, jahody, a to nejenom na úrovni hlavní terasy, ale na všech terasách,“ řekl k budoucí stavbě s tím, že denního světla a slunce budou mít obyvatelé dostatek.

Oba osmipatrové bytové domy jsou zrcadlové a uprostřed je zelené atrium. Petr Mádl, manažer projektu rezidence Oskarka, doplnil, že zeleň na stavbě se bude samozavlažovat, půjde o kapénkový systém, takže obyvatelé se nebudou muset starat o to, zda je zalita střecha či terasa.

Na Slunečné stráni stojí nová škola ve Srubci. Restaurátorka a malířka Iva Burešová (na snímku) proto měla hlavní motiv výzdoby fasády jasný - slunce. Celkem mají být tři. Škola je zatím pro I. stupeň, obec časem počítá podle starostky Lenky Malé s přísta
VIDEO: Na škole ve Srubci už namalovali první slunce

Rezidence Oskarka počítá se 110 byty. Zhruba polovina ale nebude ke koupi, pouze k pronájmu. Lidé zde pořídí byty o velikostech 1+kk, 2+kk, 3+kk i 4+kk. V přízemí má vzniknout parkoviště pro 122 vozů. Petr Mádl poznamenal, že oficiální spuštění prodeje startuje 7. července a dokončení stavby je naplánováno do července 2022.

Rezidence Oskarka je první českobudějovická rezidentní novostavba podrobená hodnocení svého dopadu na vnější okolí, u které bude dopředu známý její dopad na okolí včetně teplotní mapy okolí. Celkové náklady rezidence Oskarka činí zhruba 260 milionů korun.