První zkušební burzu uspořádal Jan Chlumský loni v říjnu. „Je to moje záliba, jezdil jsem se dívat na terarijní výstavy do Prahy, do Jihlavy, ale to je z ruky. Pak jsem si řekl, proč vlastně Budějovice jako krajské město taky burzu nemají a rozhodl jsem se ji uspořádat. Lidi o to mají zájem a já nemusím jezdit do Prahy," usmívá se Jan Chlumský, když popisuje zrod českobudějovické burzy terarijních zvířat. Od února letošního roku je pořádá pravidelně každý druhý měsíc. Ta příští se uskuteční 21. prosince.

Pravidelně jsou tu k vidění plazi, pestrý výběr ještěrů, obojživelníci, pavouci, hmyz a další druhy terarijních zvířat. Byli mezi nimi i jedovatí jedinci, například kobra nebo jihoamerická žába pralesnička (dendrobates).

Prudce toxického jedu této malé žabky, který se často označuje za nejúčinnější na světě, se chovatel Dalibor Večeřa nikterak neobává. „Jedovaté jsou pralesničky jen v přírodě, protože požírají určité druhy mravenců a octomilek, a v té kombinaci právě vzniká jed. Pokud je převezete sem, během týdne nebo čtrnácti dnů, jed ztratí," vysvětluje Dalibor Večeřa a dále popisuje, jak jihoameričtí domorodci toxických látek využívají. „Žábu napíchnou, nahřejí ji nad ohněm, ona pustí průzračný sekret, do kterého si namočí tak padesát šipek. Střílejí s nimi z foukaček ptáky a opice, které žijí vysoko v korunách stromů," říká Dalibor Večeřa, školník a vedoucí přírodovědného kroužku na Střední ekologické a potravinářské škole ve Veselí nad Lužnicí.

Na terarijní burze se dá kromě exotických zvířat koupit i vše, co je k tomuto koníčku potřeba, od pomůcek, potravy až po rostliny a výzdobu do terárií. Na nejmenší návštěvníky tentokrát ale nejvíce zapůsobil pichlavý čtyřnohý mazlíček.

„Ze všech exotických zvířat nás nejvíc zaujal ježek," pousmál se David Mašek, který na výstavu přijel z Nedabyle s manželkou a tříletou dcerou Kristýnkou.