Jak potvrdila mluvčí krajské nemocnice Iva Nováková, děti se do jejich péče často dostávají například vinou úrazů na trampolínách nebo nafukovacích hradech. Podle lékařů v posledních letech dokonce několikanásobně předčí pády z kola či karamboly na in-line bruslích.

Letní nástrahy čekají na děti i dospělé zvlášť při trávení letních prázdnin. Časté úrazy vznikají u dětí při skákání na trampolínách a ve skákacích hradech. Dospělí by si měli dávat pozor při sklízení ovoce, když šplhají po žebříku. Nebezpečně se chovají také vodáci, kteří pijí často místo vody alkohol a neberou si záchranné vesty. Na Lipně tahají záchranáři z vody také kaitaře nebo lidi na plachetnicích.

Zlomeniny rukou a nohou a další poranění těla nejsou jen důsledkem skákání na trampolíně. Primář oddělení úrazové chirurgie Martin Kloub uvedl, že lékaři také často ošetřují lidi, kteří spadli ze žebříku při trhání ovoce.

Mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková doplnila, že v letních měsících mají lékaři z úrazového oddělení napilno. „Faktem je, že přes prázdniny pracují naši chirurgové a zdravotní sestry na 150 procent. Jsou to náročné měsíce, zvládají je však jako naprostí profesionálové,“ potvrdila mluvčí.

Střet trolejbusu s autem na Máji.
V nemocnici zůstávají dva z trolejbusu

Nedbalí jsou v letních měsících hlavně vodáci. Šéf lipenské vodní záchranné služby Milan Bukáček zdůraznil, že častými úrazy jsou pořezané nohy. „Vodáci nedodržují pravidla, nemají vhodnou vodní obuv. V řece jsou ostré kameny, také si neberou čepice, a pak mají úžeh či úpal. Nedodržují pitný režim, pijí jen alkohol,“ vyjmenoval rizikové chování vodáků Milan Bukáček.

Dále zdůraznil, že někteří vodáci nepoužívají záchranné vesty. „Vesty nedávají ani dětem. Dále by neměli rozpálení vodáci okamžitě skákat do vody. Může dojít ke křeči a zástavě srdce. Rizikem je také plavání v přístavišti,“ dodal šéf lipenské vodní záchranné služby.

Podle něj je třeba dát pozor i na rychlé změny počasí, zvlášť na Lipně. „V pondělí přišel vítr, bouřka a u nás byly více než metrové vlny, pak jsme tahali z vody rybáře a lidi na kajacích. Transportovali jsme je na břeh. Řešíme i převrácené plachetnice. Člověka vytáhneme a pomůžeme mu převrátit plachetnici. Kiting je super sport, ale nebezpečný,“ sdělil Milan Bukáček.

Ilustrační foto
Madeta je od 1. července bez dodávek 200.000 litrů mléka denně