Připouští ale, že na vině není vždy jen provozovatel, 
v případě Budějovic nejčastěji město. Lidé by se podle podle Jitky Pouvové měli na veřejných toaletách chovat jako doma. „Ale jak to není jejich, nestarají se," dodává. „Je dobře, že i přesto veřejné záchodky ve městě stále fungují," zdůrazňuje Jitka Pouvová. Podle zjištění Českobudějovického deníku jsou přitom čistější zařízení, která pro veřejnost spravují soukromníci, než ta, která provozuje město.

Ředitel českobudějovické Správy domů Ladislav Volf říká, že stav na veřejných WC je sledován ze strany pracovníků firmy několikrát týdně. „Projednávají se zápisy v provozních knihách a Je dohodnuto, že pracovník úklidové služby bezprostředně informuje technika o všech poškozeních či závadách," vysvětluje Ladislav Volf s tím, že samotný úklid je zajištěn dodavatelsky a provádí jej úklidová firma.

Problémem Na Sadech jsou třeba návštěvy některých obyvatel města, kteří zde i perou prádlo nebo chladí nápoje v umyvadlech. A správci WC tomu mohou jen těžko zabránit.

Další výhrady k systému fungování veřejných WC v krajském městě má například obyvatel Pražského předměstí a hudební producent Aleš Trdla. „Myslím si, že problémem je hlavně otevírací doba a trochu také čistota veřejných záchodků. Zavírat v 18 hodin, to je brzo," říká Aleš Trdla s odkazem na provoz v zimním období. V dubnu už je podle Trdly hezké počasí a pokud se chce někdo navečer po práci jen projít parkem v ulici Na Sadech, tak na WC už se kvůli zimní provozní době nedostal. Narazil na zamčené dveře.

Ředitel Správy domů Ladislav Volf potvrzuje, že od května do září je otevírací doba prodloužena o dvě hodiny a veřejné WC jsou tak k dispozici od osmi do dvaceti hodin. „Tato otvírací doba byla smluvně odsouhlasena s úklidovou firmou a v loňském roce a nebylo ze strany zákazníků žádných připomínek," uzavírá Ladislav Volf.

TEST: Čistotou
 WC nenadchnou

Nepříjemný zápach, chybějící mýdlo u umyvadla nebo nevalná čistota. I tak podle testu našeho Deníku vypadají některé veřejné toalety v Českých Budějovicích.

Radnice,
 náměstí
 Přemysla 
Otakara II.
Veřejné toalety na českobudějovické radnici jsou k dispozici zdarma. Jsou čisté a je zde i dostatek papírových ručníků a funkční elektrický sušič. Chybělo zde ale mýdlo.

Jiráskovo nábřeží
Veřejné toalety na Jiráskově nábřeží se na deset let zavázal provozovat soukromník. Tak hezké WC nemá leckdo ani doma. Čistě uklizeno, dostatek ručníků i funkční elektrický sušák. Teče zde i teplá voda.

Park Na Sadech
Notoricky známé veřejné toalety Na Sadech zrovna dvakrát nelákají. Vlhká podlaha, nepříjemný zápach a na zemi se povalují mokré papírové ručníky. Jsou však jedny z nejfrekventovanějších a nejčastěji užívaných veřejných záchodků ve městě.

Piaristické náměstí
Veřejné WC jsou k dispozici i v pizzerii na Piaristickém náměstí. Jsou relativně čisté, nechybělo mýdlo, voda však teče pouze studená. I tyto toalety bohužel „vítají" kolemjdoucí nepříjemným zápachem.

U Kauflandu
Klíče k veřejným toaletám nedaleko Kauflandu jsou podle cedule k dispozici u obsluhy nedalekého stánku. Ta však k dispozici není.