Můžete využít volební průkazy, s těmi se dá hlasovat i když nejste doma. Ale pozor, jak řekl Deníku Václav Suchopár, vedoucí správního odboru českobudějovického magistrátu, průkazy lze využít jen v rámci příslušného kraje nebo senátního volebního obvodu.

Kvůli koním

Obyvatelé Budějovic, kteří si chtějí tímhle způsobem vybrat budoucí krajské zastupitele a senátora, nafasovali hned tři průkazy. Například Jiří Plza z Českých Budějovic, který se chystá volit v Mokrém Lomu. „Manželka jede na Velkou pardubickou, je to koňařka tělem i duší, tak musím být na chalupě a hlídat koně," vysvětluje Jiří Plza, proč si nechal udělat voličské průkazy. Možné to bylo do včerejška. „Průkazy mám celkem tři. Na krajské volby a na první a druhé kolo senátních voleb," vypočítává Jiří Plza a dodává, že si je nechal vystavit poprvé.

Překážkou pro volby nemusí být ani neplatný občanský průkaz. Nejednodušší je volit pomocí pasu, protože u okrskové volební komise stačí prokázat platným dokladem svoji totožnost, nemusí to být občanský průkaz.

Kdo pas nemá, bude mít šanci nechat si vystavit doklad i narychlo. Podle Václava Suchopára budou zaměstnanci magistrátu v Jeronýmově ulici v oddělení občanských průkazů vydávat doklady i v pátek do 22 hodin a v sobotu do 14 hodin, tedy v čase voleb. Občanka ale bude platit jen jeden rok, protože se jedná o provizorní doklad.

Všichni voliči už by měli mít ve schránkách volební lístky, které použijí při pátečním a sobotním hlasování. Jen v Českých Budějovicích to bylo 76 000 obálek. „Vrátilo se nám dva a půl tisíce obálek jako nedoručitelných, teď je budeme přebírat," uvedl ale včera Václav Suchopár s tím, že některé se snad ještě podaří doručit. Lístky jsou jinak k dispozici i na informačním centru v radnici, na správním odboru a budou i ve volebních místnostech. Obdobně to platí pro všechny obce.