Ryby, zvěřina, guláš, ale i šneci. To a ještě mnoho dalšího čeká v příštím týdnu na návštěvníky letošního Gastrofestu.


Gastrofest, který se koná již potřinácté, patří mezi velmi úspěšné akce, každoročně ho navštěvuje 16 000 až 20 000 milovníků dobrého jídla a pití. Organizátoři proto letos nabídnou tradiční pochoutky, o které bývá velký zájem, ale chybět nebudou ani novinky.


Asi největší novinkou je nultý ročník přehlídky Gastro Vinum. „Chceme Jihočechům představit česká a moravská vína. Podařilo se nám získat 15 vinařů, kteří budou nabízet ochutnávku, a věříme, že se z toho stane stálá součást veletrhu,“ uvedl za organizátory Petr Šíma.


Naopak tradicí již je prezentace českých ryb a zvěřiny. „Zaměřujeme se především na kapra, který sem už neodmyslitelně patří a je to velmi ekologicky chovaná ryba. Naši žáci budou přímo na místě ryby připravovat a zpracovávat,“ přiblížil Miroslav Vácha z Euroškoly Strakonice. „Ryby a zvěřina se budou jako obvykle prodávat v pavilonu J, ten bývá každoročně velmi navštěvovaný,“ doplnil pořadatel Vladimír Tůma.


Dále mohou návštěvníci ochutnat lahůdky z maďarské, slovenské, japonské či bavorské kuchyně, raritou bude šnečí restaurace. V široké nabídce nechybí ani stále oblíbenější bioprodukce. „Poskytneme informace o tom, co je to bio a v čem se liší od ostatních potravin. Mnoho lidí to stále bere jako nafouknutou bublinu, ale podle mého názoru tomu tak není,“ uvedl Tůma.


Mistři kuchaři z celého světa se předvedou na pódiu v pavilonu B1, bude mezi nimi i Čech Petr Šíma, který získal stříbrnou medaili na gulášovém festivalu v Maďarsku.


Gastrofest se koná od 19. do 21. listopadu, brány výstaviště budou otevřeny od 10.00 do 18.00 hodin, plné vstupné činí 80 Kč, důchodci a děti mají padesátiprocentní slevu.