Větší bezpečí, prosvětlení prostor, nové a vzhlednější aleje. Taková vylepšení by měla přinést velká obnova zeleně v areálu českobudějovického výstaviště. Práce tu začaly v úterý, vše bude hotové do konce června 2013.

Důvodem změn je především bezpečí návštěvníků. „Stromy tu byly vysázeny asi před padesáti lety a od té doby se o ně nikdo moc nestaral. Park je proto zanedbaný a hrozí dokonce i úraz. Například rychle rostoucí topol kanadský vyhnívá zevnitř a může spadnout,“ popsal ředitel výstaviště Josef Friedrich.

Dalším problémem podle něj je přehuštěnost dřevin. Prorůstající stromy si konkurují a vzájemně se poškozují, některé části areálu jsou navíc kvůli tomu příliš zastíněné a nepřehledné. Z výstaviště by také měly zmizet všechny dřeviny, které přirozeně nepatří do jihočeské krajiny. Jedná se například o smrky nebo túje.

Pracuje se na ploše o více než 11 hektarech. „Celkem bude pokáceno asi 800 stromů. Zároveň odborníci ošetří téměř 700 dřevin, které tu zůstanou,“ popsal Friedrich.

Poté bude vysazeno 337 nových stromů a 709 metrů čtverečních keřů. Přibudou například duby, vrby, javory nebo platany. V areálu tak vzniknou vzhlednější aleje a stromořadí.

Obnova zeleně bude pokračovat postupně, skončí v červnu 2013. Nijak však nenaruší obvyklý provoz výstaviště. „Vše je naplánováno tak, aby práce nezasahovaly do výstav. Během jejich trvání tu musí být i uklizeno, takže běžného návštěvníka se to vůbec nedotkne,“ doplnil Friedrich.

Celkové náklady na revitalizaci jsou přes 12 milionů korun. Výstaviště má přislíbenou dotaci ve výši 75 procent ze Státního fondu životního prostředí, zbytek zaplatí z vlastních zdrojů.