Soutěžní produkty byly podrobeny pečlivému a nekompromisnímu zkoumání devítičlenné komise v pavilonu R2 na českobudějovickém výstavišti.  Porotci ochutnávali nejen masné výrobky, ale i pekařské produkty, piva z minipivovarů a jihočeské pálenky.

Mezi nominovanými potravinami měly největší zastoupení masné výrobky, na stolech proto byly k vidění různé druhy párků, klobás paštik a dalších masných produktů. Jiní výrobci zase vsadili na spotřebitele vyznávající zdravý životní styl. Díky tomu mohli porotci ochutnat například i maxirohlík Inulík s vysokým obsahem vlákniny a topinamburové mouky. K degustaci byly připraveny také bio výrobky, které zastupoval Bio mrkvový chlebíček a Bio ořechový bochník.

Obvyklý soutěžní sortiment zpestřila například směs čerstvých kuchařských bylinek, pestrá série džemů a marmelád nebo tekutý karamel. K novinkám letošního ročníku patří inovované logo a vyhlášení kategorie pro pivo zrozené v jihočeských minipivovarech  s ročním výstavem do 10 tisíc hektolitrů. V ní se napoprvé utkalo 12 vzorků zlatavého moku ze čtyř regionálních výroben.

„Já tuto soutěž hodnotím už poosmé. Tato soutěž má určitě smysl, o tom není pochyb. Dokonce právě na základě této soutěže se totiž rozjely i další regionální soutěže po celé zemi a také soutěž Regionální potravina Ministerstva zemědělství," vysvětlil František Kouba, ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj.

Ten byl ve středu mezi porotci, kteří se pustili do hodnocení přihlášených regionálních potravin. „Jsou zde výrobky i od menších výrobců. Líbí se mi zde například ty  masové hovězí konzervy ve skle, které vypadají přesně tak jak si  takové produkty pamatuji z dětství. Je znát, že někteří menší výrobci takovéhle produkty dělají s láskou," doplnil.

Projekt Chutná hezky jihočesky  organizuje od roku 2007 Regionální agrární komora Jihočeského kraje za podpory Jihočeského kraje. Cílem je systémová propagace kvalitních potravin z jihočeské produkce. Jedním z nástrojů je právě stejnojmenná soutěž. Každoročně se koná pod záštitou hejtmana a umožňuje získat nadstandardní marketingový přínos  zúčastněným jihočeským výrobcům potravin pro vítězné produkty, které získají právo užívat ochrannou známku Chutná hezky jihočesky.

V průběhu dosud uskutečněných sedmi ročníků soutěže prošlo hodnotitelským „sítem" 996 výrobků, z nichž se 143 podařilo získat právo na užití loga Chutná hezky jihočesky.

Preferenční body  při hodnocení získaly produkty stvořené z maximálního podílů regionálních surovin. Devět porotců hodnotilo inovativnost, ale také návrat k tradičním recepturám. Podmínkou účasti potravinářského a zemědělského zboží je jihočeský původ z hlediska přidané hodnoty a samozřejmě také jeho dostupnost v obchodní síti nebo prostřednictvím přímého prodeje.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční také ne českobudějovickém výstavišti, konkrétně  v Pivovarské zahradě v sobotu 7. června v poledne.  Nejúspěšnější potravináři si zde mpřevezmou certifikát opravňující užívat značku Chutná hezky jihočesky pro vítězné potraviny z rukou jihočeského hejtmana.

JANA KLOMFAROVÁ