Pozměněné priority v době koronaviru a víc deváťáků než vloni. To mohlo mimo jiné ovlivnit enormní nárůst počtu přihlášek na Střední zdravotnickou školu v Českých Budějovicích. Podle ředitele Karla Štixe letos napočetli celkem 577 přihlášek, včetně detašovaných pracovišť ve Strakonicích a Prachaticích. Loni to bylo 379 přihlášek.

„Na obor praktická sestra bereme 60 žáků a máme 214 přihlášek,“ zmiňuje příklad jednoho z oborů Karel Štix a připojuje, že je to zřejmě výsledek několika skutečností. „Jeto zvýšené společenské uznání práce zdravotníků a rodiče také hledají jistotu povolání,“ říká Karel Štix za školu, jejíž součástí je i Vyšší odborná škola zdravotnická. Na zdravotnické obory v České republice a jižní Čechy nevyjímaje, stoupl počet přihlášek až o desítky procent, například v Královéhradeckém kraji zhruba o polovinu. V Českých Budějovicích na zdrávce je tradičně převis i na lyceu, kam se hlásí 124 dětí a berou 30.

Na většině dotázaných středních škol je letos situace obdobná jako v minulých letech, například na gymnáziích. Nebo na VOŠ a Střední zahradnické škole v Táboře. „Do prvního ročníku střední školy máme 80 přihlášek, vloni to bylo 82,“ říká ředitelka Blažena Hořejší. Volných míst mají 60.

České Budějovice,vypuštěné řeky kvůli opravě jezu u Dlouhého mostu
Z Vltavy a Malše v Budějovicích vytáhli trezor nebo kolo

Někde ale přihlášek ubylo. Koronavirus možná u části rodičů pozměnil dlouhodobé profesní priority. Zajímavé je, že například ve Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu v Českých Budějovicích se zřetelně snížil počet uchazečů o obor číšník, ale jak upozorňuje ředitelka školy Zdeňka Erhartová na kuchaře se dokonce hlásí mírně víc dětí než vloni. „Jsme škola zaměřená na gastronomii, hotelnictví a cestovní ruch. Celkově máme o osmdesát přihlášek méně, což je pro mě docela významný počet,“ říká Zdeňka Erhartová s tím, že u tříletých učebních oborů je o pětinu až čtvrtinu uchazečů méně. Na maturitní obory v hotelnictví, turismu a gastronomii je na 60 míst 112 uchazečů.

Mírný převis zájemců – přes 60 přihlášek na 50 míst má Euroškola Strakonice. Ředitel Milan Vierer přiblížil, že oproti loňsku stoupl zájem o ekonomku, méně o hotelovku. Tradičně velký převis poptávky mají gymnázia. Na Gymnázium Jírovcova v Českých Budjovicích poslali uchazeči 186 přihlášek na čtyřleté studium, kde berou 60 dětí a a 159 přihlášek na 30 míst osmiletého studia. Podle hospodářky Petry Kroupové je to srovnatelné s loňským rokem. Českobudějovické Gymnázium J. V. Jirsíka má 190 uchazečů na 60 míst čtyřletého studia a 160 dětí se hlásí do jedné třídy osmiletého studia. „Počet uchazečů o osmileté studium u nás kolísá pravidelně. Je to mezi 160 a 220 přihláškami. Vloni to bylo 227,“ říká ředitel školy Jaroslav Pustina s tím, že napřesrok čeká zase nárůst zájmu.

Snímek Bohdana Slámy Krajina ve stínu se stal nejlepším filmem roku 2020.
Krajina ve stínu získala nejvíc sošek! Připomeňme si, jak se film natáčel

Některé školy počítají, že postupně budou děti na obory dobírat i o prázdninách, třeba Střední škola Trhové Sviny. Té zatím chybí hlavně uchazeči o obor truhlář. „Přitom firmy by zájem měli,“ upozorňuje ředitel Tomáš Kalena, že řemeslníci se o práci bát nemusí.

Přijímací zkoušky by měly být letos od 12. dubna. Školy se zatím většinou chystají na prezenční variantu. Někde třeba i s testem z anglického jazyka. Deváté třídy v kraji letos opustí zhruba o 500 dětí více než vloni.