Návštěvníci se mohli podívat, jak se krouhá zelí i na to, jak se hlavně dříve šlapalo.

„Vrátilo mě to do dětství. Moje babička s mamkou a tetou vždycky zelí šlapaly a já se jim jako malá motala pod nohama a chtěla jsem jim pomáhat. Dnes vím, že jsem je akorát zdržovala, ale vždycky mne mezi sebe pustily a mně se to moc líbilo," vzpomínala s úsměvem Růžena Pilečková z Českobudějovicka.

„Během celého dne se mohli lidé podívat například do krouhárny zelí v Roudném a seznámit se s technologií," řekl jeden z organizátorů akce Eduard Šebenda, který prozradil, že zelí se v Roudném pěstuje už více než sto let.

„Vidováci za námi před časem přišli, že by chtěli udělat zelnobraní. Nám se to líbilo a už se to dělá dvanáct let," usmívá se Eduard Šebenda.

Na zelnobraní ani tentokrát nechyběly pochoutky vyrobené právě ze zelí, jako například zelňáky nebo zelné závitky.

Návštěvníci ocenili také ukázku tradičních řemesel.

A nechyběla ani zajímavá soutěž, ve které hrálo hlavní roli také zelí. „Byl to rybník plný zelí, konkrétně bazének, a návštěvníci měli tipovat, kolik těch hlávek tam vlastně je," popsal Eduard Šebenda.

„Bylo tam myslím 1580 hlávek a lidé tipovali dobře. Ti, co byli nejblíž, dostali ceny," dodal Eduard Šebenda s tím, že mezi cenami byly samozřejmě i hlávky zelí, ale i hodnotnější ceny.

Na své si jako vždy přišly děti. Pro ty byla připravena například lezecká stěna nebo tvořivé dílničky. Nechybělo ani divadélko pro ty nejmenší.

Už nyní si mohou zájemci koupit zelí nejen v obchodech, kam se z Roudného dodává, ale i přímo v Roudném na krouhárně.

„Kyselé zelí je na krouhárně kilo za dvacet korun, krouhané za patnáct. Hlávkové vyjde asi na deset korun za kilo," prozradil Šebenda.

V Jihočeském kraji letos zemědělci oseli nebo osázeli zeleninou o dvě procenta menší rozlohu zemědělské půdy než loni. To odporuje republikovému meziročnímu trendu, který představoval více než desetiprocentní nárůst. Na jihu Čech ubylo zejména mrkve, zelí, kapusty, česneku. Pouze u cibule a hrachu došlo podle statistiků k mírnému nárůstu výměry.

Recept zahrádkáře Milana SyrovátkyNakrouháme zelí, připravíme si směs soli s kmínem a oloupané cibule. Do kadečky (soudek) dáme první vrstvu zelí, posypeme solí a kmínem a dáme 2 až 3 půlky cibule. Takto vrstvíme soudek až po okraj a jednotlivé vrstvy mačkáme pěstí. Šťávu, která se vytvoří, vyléváme hrnečkem. Když je soudek plný, zakryjeme horní část velkými čistými listy a do obruby nalijeme trochu vody, zatížíme a můžeme nechat vykvasit třeba na teplé chodbě v panelovém domě. Když soudek vykvasí, přesuneme ho do studena, třeba do sklepa, nebo ho otevřeme a obsah přendáme do litrových sklenic, které zavaříme. A máme zelí až do příští sklizně. Někdo podle chuti do směsi přidává kopr nebo křen.