Porota, která vybírala vítěze, se proto musí znovu sejít. Rozhodl se ji svolat primátor města Juraj Thoma.

Podle opozičního zastupitele Františka Jelena rada města už před vyhlášením architektonické soutěže byla seznámena se studií, kterou vypracoval Ateliér 8000. A nedávno návrh na nové Centrum halových sportů z dílny téhož ateliéru architektonickou soutěž skutečně vyhrál. Podle vedení města se ale zhruba před rokem jednalo pouze o rámcovou studii.

Jakékoliv pochybnosti odmítá budějovický primátor Juraj Thoma. „Soutěž je v pořádku," zdůraznil pro Českobudějovický deník Juraj Thoma a dodal, že soutěž byla řádně uzavřena a je platná.

Porota se nyní sejde jen kvůli tomu, aby rozhodla, zda je důvod k tomu, aby se věc otevřela a jednalo se o možném porušení anonymity u sporného návrhu. Řešení by se potom hledalo společně s Českou komorou architektů podle jejíchž pravidel se soutěž pořádala.

Ve hře není podle Juraje Thomy zrušení celé soutěže ale případné dodatečné vylučování. Chystané Centrum halových sportů ale čelí kritice například i kvůli očekávané vysoké ceně, která by mohla být vyšší, než původně město počítalo.

Opozice varuje před dluhy 

Nejen anonymitu soutěže na nové Centrum halových sportů
v Českých Budějovicích zpochybňují kritici projektu. Nelíbí se jim například vysoká cena a myslí si, že město bez dalších dluhů stavbu nezvládne.

V architektonické soutěži si město jako horní mez nákladů na centrum, které má nahradit nynější sportovní halu, stanovilo částku 277 milionů korun. Nyní se ukazuje, že cena bude asi daleko vyšší. Samotní představitelé radnice hovoří 
o 350 milionech korun.

Podle zastupitele Stanislava Rataje to je ale málo. „V 350 milionech korun nejsou peníze na vnitřní vybavení," upozorňuje Stanislav Rataj. Zastupitel dodává, že jen víceúčelová kostka
s velkoplošnými obrazovkami, která například visí v hokejových halách, stojí kolem deseti milionů korun. „Odhadované náklady, to je všechno na vodě," varuje Stanislav Rataj.

Plány radnice kritizuje
i kvůli tomu, že se má bourat nynější hala, která by mohla ještě sloužit. Navíc poukázal na čtvrtečním jednání zastupitelstva na skutečnost, že jedním z cílů města je vybudovat sportoviště s mezinárodními parametry.

Pro mezinárodní soutěže by však hlavní hala měla mít kapacitu 5000 diváků a město počítá jen s hledištěm pro 3000 lidí. Podobných výtek má Stanislav Rataj více, vadí mu třeba, že se nepočítá
s novými parkovacími plochami pro návštěvníky centra, které má mít dvě haly a běžecký koridor.

Zastupitel Vladimír Brůha zase zpochybňuje finanční možnosti města a nezdá se mu, že jsou Budějovice schopné bez dalších půjčky zvládnout investici za 350 nebo 400 milionů korun. Náměstek primátora Miroslav Joch je ale přesvědčen, že město si na projekt může troufnout.

„Nebudeme zvyšovat zadlužení města," ujistil včera náměstek Joch a doplnil, že investici lze zčásti zaplatit třeba plánovanými prodeji městského majetku.  Také má být rozložena do několika etap.