Už v pět hodin odpoledne byl na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. slušný zástup fanoušků. Nechyběly ani vlajky nebo klobouky v národních barvách. Postupně se náměstí zaplnilo až k Samsonově kašně. Zápas se Slovenskem totiž bylo možné sledovat na velkoplošné obrazovce.

Podobně se zaplnily i početné hospody ve všech koutech České republiky a další fandové sledovali zápas alespoň doma nebo v rádiu. Parta fanoušků se dokonce sešla i na parkovišti na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích.

V první třetině museli čeští fandové spolknout hořkou pilulku v podobě slovenského vedení 1:0. Na konci 16. minuty vystřelill z levého křídla po ledě Šatan a Kovářov v české brance kapituloval. Ve druhé třetině se ale českým reprezentantům podařilo vyrovnat a náměstí to přijalo bouřlivým jásotem. Frolíkova střela se po teči dostala až do slovenské branky a bylo srovnáno na 1:1!

Právě včas dorazil na náměstí Vítězslav Cais z Českých Budějovic. Netajil se spokojeností nad tím, že český tým srovnal skóre. "Jsou přece nejlepší," konstatoval na adresu českých hokejistů. "Jedu z práce. Hned jak jsem vylezl z auta, tak jsem dostal vlaječku na tvář. Do konce tu ale asi nebudeme. Budeme fandit v rádiu," dodal Cais ale zdůraznil, že na mistrovství sleduje každý český zápas. "Jen dneska nebyl čas," dodal s mírným zklamáním v hlase. "Pokud postoupíme do finále, určitě zítra přijdeme," doplnil kamarádal Vít Svoboda.

Stínem utkání ale je několik zranění českých hráčů. Už v první třetině kvůli otřesu mozku odstoupil Erat.

Na náměstí však zavládla ve třetí třetině trochu ztuhlá nálada, neboť Slovensko se ujalo vedení 2:1, znovu skóroval Šatan, v české přesilovce ujel a svou akci zakončil blafákem. Záhy se ale fandové probudili a náměstím se ozývá nejen hlasité povzbuzování, ale přívnivci provázejí pískotem nebo pochvalnými výkřiky každou akci na ledě.

"Jsem tu radši, než kdybych seděl doma nebo v hospodě. Je tu lepší atmosféra. Je to skoro jako na skutečném zápase," konstatoval Michal Sýkora z Českých Budějovic. Přes několik českých šancí ale štítek na obrazovce nadále ukazuje stav 2:1 ve prospěch Slovenska.

A Slováci dokonce zvýšili na 3:1 po nedorozumění v české obraně. Využil ho Hudáček, který položil na led i Kováře a skóroval do prázdné branky. Trenér Hadamczik se potom rozhodl vystřídat brankáře al do branky poslal Štěpánka.

I když je stav nepříznivý na "levém křídle" náměstí vytrvale skanduje parta fanoušků. "Dáme gól, dáme, gól," ozývá se před obrazovkou. Například šance Hemského už už zvedají ruce fanoušků, ale kýžená branka do slovenské sítě ne a ne padnout. Nepomohla ani power play a Slováci vyhráli 3:1. Náměstím přesto zní potlesk jako poděkování českému týmu.

"Finále nám uteklo, co se dá dělat," komentoval prohru 1:3 Martin Chmel z Českých Budějovic, který na zápas přišel s partou kamarádů a donesl si i vlajku. "Teď je čekají Finové v zápase o bronz. To bude těžký. Chtěli doma obhajovat zlato a tak budou chtít teď aspoň medaili. Zase to ale bude dobrý hokej. Počítám, že přijdeme zase," dodal na adresu nedělního zápasu Chmel.

Zápas o třetí místo začíná v 15 hodin a na náměstí Přemysla Otakara II. se znovu bude vysílat.