„První věc, která spojuje koalici, je veliký hlad po funkcích," míní například lídr ČSSD Miroslav Joch. „Z jedenácti radních bude osm uvolněných. Pro srovnání jihočeský hejtman má dva náměstky a tři uvolněné radní. S velkým očekáváním budu sledovat, co tito lidé budou na radnici dělat na plný úvazek," konstatuje.

Podle kandidáta na post primátora Jiřího Svobody to ale není příliš velká změna oproti současnému stavu. „Již teď je na radnici spolu     s primátorem sedm uvolněných pozic. V našem řešení sice jedno takové místo přibude, ale v otázce vzniku samostatné pozice náměstka pro dopravu panuje všeobecná shoda," obhajuje novou variantu.

Miroslav Joch ale upozorňuje na rozdíly ve mzdách uvolněných radních či zastupitelů a mzdou náměstka primátora. Z tabulky nařízení vlády vyplývá až desetitisícový rozdíl.

Podle Jochova odhadu musí radnice počítat s vyššími výdaji. „Když bude sedm náměstků bude to nárůst přibližně o 100 000 korun měsíčně. Ti náměstci musí také někde sedět, mít své sekretářky. Takže celkově to bude stát asi 200 000 měsíčně," říká Miroslav Joch s tím, že je třeba brát v úvahu, že tak to bude každý měsíc následující čtyři roky.

Nad prudkým nárůstem náměstků se podivuje lídr KSČM Ivan Nadberežný: „Budeme mít radu města skoro celou profesionální. To bychom mohli doplatit i ty zbývající tři členy rady (i ti by se pak stali „politiky" na plný úvazek – pozn. red.)," navrhuje s nadsázkou. „A určitě budou následovat další požitky. Z dvaceti sedmi členů koalice v zastupitelstvu je patnáct až dvacet těch, kteří potřebují, aby byla jejich účast v koalici oceněna,"  odhaduje Ivan Nadberežný.

Kritikou plánů na novou podobu rady města a možnými ekonomickými dopady nešetří ani lídr ODS Michal Šebek. „Je to smutné a ani jedna strana to ve svých programech občanům nenabízela. Všichni chtěli šetřit a měli to jako své priority. Nyní bude rada svorně říkat, že nejsou uvolnění radní, jako to bylo 
v poslední radě, ale již neříkají, že za uvolněným radním není žádný administrativní aparát, kdežto u náměstků je ho třeba. Bude zajímavé sledovat, na úkor čeho budou na tuto dražší radu ušetřeny peníze a co nebude občanům zajištěno z toho, co dnes měli. Ještě se nezačalo pracovat a je zde další neplnění jejich volebních slibů," kroutí hlavou.

Nadšení nejsou ani někteří obyvatelé města. „Připouštěl bych jednoho až dva náměstky primátora. Čím je jich víc, tak se pak případná vina svádí z jednoho na druhého," myslí si Jaroslav Janda 
z Budějovic. Sám má delší dobu výhrady vůči radnici kvůli problémům, které dlouhodobě trápí  obyvatele Vráta.

K novým funkcím dodává, že by si za své rozhodnutí měl každý nést odpovědnost a stačilo by, kdyby za odbory magistrátu zodpovídali jejich vedoucí. Jenže podle Jaroslava Jandy přibývají placené politické funkce, aniž by pak dotyční odpovědnost nesli. „Sedm náměstků je až přespříliš. Je to já na bráchu, brácha na mě. V první řadě bychom k tomu měli být moc 
a moc pozorní," rozhořčuje se Jaroslav Janda.