První ročník Trocnovských slavností pořádá v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova Jihočeské muzeum ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska Jihočeského kraje, městem Borovany, Trhovými Sviny a Sdružením Růže.

„Blíží se výročí úmrtí Jana Žižky, chtěli jsme toto datum nějakým adekvátním způsobem připomenout, proto jsme se rozhodli pořádat Trocnovské slavnosti," vysvětluje důvody pořádání akce Hana Švejkarová, vedoucí oddělení programů a propagace Jihočeského muzea.

V roli Jana Žižky se na akci objeví jmenovec Václav Žižka, který je shodou okolností starostou Sdružení hasičů Čech, Moravy, Slezska Jihočeského kraje, jež sobotní událost organizuje.  „V jednu chvíli budu Jan Žižka a budu vítat návštěvníky," říká Václav Žižka.

Žižků tu  bude ale mnohem víc. Trocnovské slavnosti mají být i místem, kde se v jeden den setká nejvíce nositelů příjmení Žižka a všech jeho obměn.  „Těžko říct, kolik Žižků nakonec přijde," přemýšlí Václav Žižka. „Vím, že Žižků je v České republice celkem 2600, Žišků je okolo 300, ale kolik se jich nakonec dostaví, to ví jen bůh," směje se.

Nejmenší návštěvníci se můžou těšit na různé aktivity, které jsou pro ně na sobotní den připravené. Jednou z nich je naučná cesta s názvem Cesta do minulosti. „Půjde o trasu, kterou budou děti procházet a plnit přitom různé úkoly. V cíli pak dostanou odměnu," láká ty nejmenší na akci Hana Švejkarová. „To je jen jedna z akcí. Pro děti je připravené zábavné odpoledne, při kterém se budou moci fyzicky vyčerpat," směje se Hana Švejkarová.

Po celý den  se budou děti smět účastnit i různých workshopů. V rámci těch si vyrobí například brnění 
nebo přilby, které pak využijí v opravdové husitské bitvě.

Ti největší se můžou pro změnu těšit na komentované prohlídky v muzeu i na louce okolo pomníku. Velkým lákadlem je podle Václava Žižky beseda s profesorem Petrem Čornejem. „Pan Čornej je specialista na husitství, beseda 
s názvem Jan Žižka nejen pro Žižky tak bude, myslím, to nejzajímavější,"  přikyvuje Hana Švejkarová z Jihočeského muzea.

Návštěvníci můžou do Trocnova vyrazit i po dráze, 
a to speciální vlakovou posilou s názvem „Žižkův vlak". Ten návštěvníky odveze tam 
i zpět. Jízdenka s Bonusem Jihočeským, kterou cestující při nákupu jízdenky obdrží, platí rovněž  jako 50 procentní sleva ze vstupného na celodenní akci.

Sobotní událost bude současně i takovým pomyslným rozloučením se stávající expozicí. Ta se totiž do budoucna dočká obměny, neboť se od příštího roku kompletně změní. Nově otevřena by však měla být už koncem června příštího roku.

„Budeme v muzeu připravovat novou expozici, ta stávající v září končí," potvrzuje Helena Stejskalová z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. „Chceme se především zaměřit na osobu Jana Žižky, hlavně na jeho mládí 
a dospělost. Z tohoto období jeho života se totiž mnoho neví," dodává Helena Stejskalová. Součástí expozice bude ovšem i historie týkající se panovníka Václava IV. a období husitství, s nímž je postava Jana Žižky neodmyslitelně spjata.

Jihočeské muzeum chce 
v budoucí expozici použít moderní technologie. „Chtěli by᠆chom, aby byla výstava interaktivní, přibližuje záměry mu᠆zea Helena Stejskalová. „Připravujeme zvláštní film o životě Jana Žižky z Trocnova. Ten už máme skoro hotový. K vidění ale budou na výstavě i různé typy válečných zbraní  nebo nové, krásné modely vozových hradeb," dodává.

Trocnovský Památník Jana Žižky převzal před několika lety Jihočeský kraj. Jeho odborná stránka připadla na starost Jihočeskému muzeu. Už tehdy přikročilo k různým obměnám, které měly nalákat více návštěvníků. Pro děti tu připravili například puzzle s motivem mohyly Jana Žižky. Velkým úspěchem byly i dobové kostýmy, o něž mají zájem nejen malí, ale i dospělí.

Památník Jana Žižky 
z Trocnova v létě navštíví zhruba 20 tisíc návštěvníků.

KLÁRA SKÁLOVÁ