Až do sobotního večera mohou lidé nad Jindřichovým Hradcem a jeho okolím, vždy ráno a večer, pozorovat necelou třicítku horkovzdušných balónů. Jejich posádky z celkem dvanácti zemí zde závodí na Mistrovství České republiky v balónovém létání. V případě příznivého počasí se balóny nad krajinu vznesou vždy v šest hodin ráno a v 18 hodin večer. Primárně nevzlétají z jindřichohradeckého letiště, ale z okolí města. Místo vzletu a soutěžní úlohy, které musí splnit, se posádky dozví vždy až hodinu před startem.

Jednomu z balónů z nich se podařilo přistát v Pražské ulici, jen kousek před letištěm.
OBRAZEM: Hradecké nebe hostí mistrovství balónů

Mistrovství České republiky na jindřichohradecké nebe zavítalo poprvé. „Máme tady spoustu přátel a už před dvaceti lety jsme tu začali létat menší akce. Teď jsme se vrátili na místo činu a jsme rádi, že nás na letišti mile přijali,“ zmínil hlavní organizátor Pavel Kostrhun. Závodů se účastní nejen piloti z naší republiky, dorazili i ti zahraniční. „Nechybí tu například anglický pilot Dominic Bareford, který se v loňském roce stal mistrem světa. Dalším soutěžícím je úřadující juniorský mistr světa, český pilot Jan Suchý,“ dodal Pavel Kostrhun. Piloti s balóny nelétají na rychlost, ale soutěží v přesnosti létání. „Nemáme kormidla, proto využíváme v různých výškách různých proudů . Tím se dostáváme ke stanoveným cílům,“ připomněl hlavní organizátor.

Na pátek a sobotu připravili pořadatelé i doprovodný program. V pátek večer zvou na večerní ohnivou show pod názvem „balónové žárovky“, a to od 21 do 21.30 hodin. V sobotu letiště ožije doplňkovými i statickými ukázkami (od 15 hodin), na místě budou připravené i nafukovací atrakce pro děti. Vše ve 21 hodin zakončí vyhlášení výsledků.