Zdaleka ne vždy zavinili kolizi řidiči. „Desítky chodců hazardují každý den se životem například v případě, že nepoužívají podchody a nadchody. Nebezpečné situace vznikají kvůli tomu u Mercury centra nebo na sídlišti Vltava," upozorňuje policejní mluvčí Regina Tupá. O nebezpečné situace není nouze ani při přecházení víceproudých silnic, kde auto v jednom pruhu může dát chodci přednost, ale druhé nezabrzdí.

Dalším častým nešvarem, při kterém chodci riskují přinejmenším zdraví, je přecházení mimo přechod či přecházení silnice na červenou. Policisté se snaží proto i o prevenci. „Neukázněným chodcům jsme loni jen v Českých Budějovicích udělili padesát pokut. Hrozí jim postih až dva tisíce korun," přibližuje Regina Tupá možné sankce pro pěší.

Mnohem častější jsou ale domluvy či různé preventivní programy především pro děti, které jsou v městském provozu velmi ohroženou skupinou. „Platí to i o dětech v kočárcích. Maminkám doporučujeme podobně jako všem ostatním chodcům používat i na kočárcích reflexní prvky. S nimi vás řidič vidí na dvě stě metrů, což je zvlášť za snížené viditelnosti velmi důležité," radí Regina Tupá.