Umět druhého respektovat a vyžadovat, aby se on sám choval stejně. To je recept na dlouhé spokojené manželství Růženy 
a Eugena Maříkových z Českých Budějovic. V sobotu tento pár oslavil diamantovou svatbu. Radost jim dělá, že jsou po šedesáti letech stále spolu.

Růžena Maříková pochází 
z jihočeské obce Ponědrážka, Eugen Mařík ze Znojma. Potkali se ale v Českých Budějovicích. „Manžel přišel na praxi do mlékárny, kde jsem pracovala," vysvětluje Růžena Maříková. Přiznává sice, že se rozhodně nejednalo o lásku na první pohled, ale na budoucím muži se jí líbilo, že měl smysl pro humor, a připadal jí jako zábavný rošťák.

„Ze začátku jsem jí musel moc přemlouvat, bránila se," dodává s úsměvem Eugen Mařík. Dvojice vstoupila do manželství po tříleté známosti v roce 1952. Svatba se uskutečnila na radnici i v kostele 
v Budějovicích. „Brali jsme se v prosinci, což je trochu netradiční, ale čekali jsme, až se manžel vrátí z vojny a také jsme si na svatbu museli našetřit, takže to chvíli trvalo. Teď na to máme pěkné vzpomínky, svatba sice nebyla přepychová, ale vydařená," popisuje Růžena Maříková.

Nejdůležitější pro spokojené manželství je podle nich to, aby se dvojice navzájem respektovala. Přiznávají však, že se občas také pohádali. „To víte, že jo. Hlavně při malování, jeden si to vždycky představoval nějak a druhý úplně jinak," smějí se.

Jedním z nejhezčích okamžiků ve společném životě pro ně bylo narození dcery Hany v roce 1956. Dále také moc rádi vzpomínají na čas strávený na bývalé lovecké chatě Švýcarák u Rožmberka, kde byla krásná příroda. Později si manželé koupili malou chatu mezi obcemi Plav 
a Doudleby a především Eugen Mařík tu chodil na ryby.

Mezi jejich další záliby patřilo houbaření, zahrádkaření, kynologie a oba vášnivě hráli karty. V současné době je nejvíc těší hlavně to, že jsou stále spolu. „Neumíme si představit život jeden bez druhého. Samozřejmě, že jsme museli také překovat různé překážky, v životě se nám přihodilo leccos, ale když se lidé mají rádi, zvládnou všechno," komentuje Růžena Maříková.

Sobotní oslava diamantové svatby na radnici byla pro oba velkým překvapením. Tajně ji totiž přichystala vnučka Gábi s manželem. „Vůbec jsme to nevěděli, až když nás strčili do auta, bylo jasné, že se něco děje," říkali Maříkovi.