VODÁCKÁ KAPELA Rejdaři vystoupí dnes v Žabovřeskách při zahájení Prasobraní. V hostinci U Žabáka Rejdaři zahrají od 20 h.

SOKOLNÍCI budou mít již posedmé sraz v Chrášťanech, zúčastní se ho asi dvacítka chovatelů z celé České republiky. Atraktivní akce začne v sobotu v 9 h nástupem na fotbalovém hřišti a ukázkami lovu. „Zvlášť zajímavé budou ukázky lovu s orlem mořským v podání profesionálního sokolníka Milana Zaleše," uvedl za organizátory Václav Záveský. Při lovu budou k vidění orli skalní, jestřábi, sokoli, rarohové a káně Harissovy. Program je přístupný veřejnosti, do honitby vyrazí sokolníci asi v 10 h. V programu nechybí od 19.30 h ani tradiční posezení s hudbou na parketu v Chrášťanech.

ZELNOBRANÍ, které je holdem místní zelenině, provoní v sobotu Vidov. Stejně jako 
v předchozích letech i letos se můžou lidé těšit na ukázky tradičních řemesel, hudební vystoupení či tombolu. Chybět nebudou ani zelné speciality či prodej čerstvého roudenského zelí přímo od výrobce (hlávkové, krouhané, kyselé). Děti se mohou pro změnu těšit na pohádky Jak šmoulové obelstili Gargamela a Krteček a nemocná myška. Parkování je zdarma. Do Vidova bude zajištěna také bezplatná kyvadlová doprava, první spoj MHD odjede od Mercury centra v 9.30 h.

V ÚSILNÉM připravili u příležitosti Svatováclavské poutě pořady na celý prodloužený víkend. Program začne v sobotu v 16 h představením Staročeská konopická na návsi. V neděli se koná sousedská snídaně, dále je připraveno například ve 12 h procesí kolem obce a také několik folklorních vystoupení. V neděli od 11 h se koná exhibiční střetnutí fotbalistů Úsilného 
s českou lékařskou reprezentací, aktuálními mistry světa ve své kategorii.

TROCNOVSKÉ SLAVNOSTI v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova můžete navštívit v sobotu, konají se od 13 do 19 h. Program zahájí ve 13 h polní bohoslužba liturgie Církve čsl. husitské. Příchozí se mohou těšit na ukázky policistů i hasičů, přichystáno je divadelní vystoupení Jan Hus, mučedník nebo zbytečná oběť?, vystoupí skupina historického šermu, bluegrassová skupina COP a dechová hudba Flamendři. Připraveny jsou i komentované prohlídky muzea. Vstupné je zdarma. V neděli od 14 h se tu bude konat Den koní a dětí.

DÝŇOBRANÍ ovládne v sobotu fotbalové hřiště v Šalmanovicích. Přítomní budou moci od 12 h sledovat dlabání a aranžování dýní a dýně si budou moci i koupit nebo ochutnat. Pořádající dobrovolní hasiči připravili také malování na obličej, výstavu starožitného dřevoobráběcího nářadí, soutěž o největší dýni či výrobu strašidýlek. O příjemnou atmosféru se bude starat Vehicle club band.

HASIČSKÉ KLÁNÍ se uskuteční v sobotu na hřišti TJ Sokol v Neplachově. V 9 h vše odstartuje soutěž mladých hasičů všech kategorií o putovní pohár starosty obce, od 13 h začne soutěž zařazená do Velké ceny okresu České Budějovice v kategoriích muži a ženy. Na nejúspěšnější týmy čeká i jedna specialita. Pět nejlepších týmů mužů i žen se utká o další ceny v dodatečném superfinále.

OPENING PARTY se bude konat v sobotu od 21 h v Ločenicích v nově otevřené Restauraci pod Ločenickým vrchem. Představí se dj Lucas, dj Melvin Coxx a dj Attack.