Asi nejvíce se řidičů dotkne uzavírka Husovy třídy. Začne s prvním prázdninovým dnem. Mezi Mariánským náměstím a Dlouhým mostem se totiž bude připravovat koridor pro rychlejší průjezd MHD. Osobní auta a částečně i vozy MHD proto budou muset na objížďku. Podle Petra Poláka z útvaru hlavního architekta na českobudějovickém magistrátu vznikne dočasně kvůli objížďce světelně řízená křižovatka Holečkova Pražská. „Objízdná trasa bude vedena ulicí Holečkovou a Resslovou. Pro individuální dopravu po celou dobu, po určitou dobu i pro MHD," říká Petr Polák s tím, že autobusy budou do Husovky smět, pokud to dovolí aktuální práce na rekonstrukci vozovky.

Připravuje se i omezení dopravy na mostě přes Vltavu v Mánesově třídě. První práce tam začnou podle Radka Šímy, tiskového mluvčího krajského úřadu, už 10. června. „Hlavní práce ale budou až o prázdninách," říká Radek Šíma. Uzavírka by však měla být většinou jen částečná, aby umožnila alespoň omezený provoz.

Právě volnější provoz o prázdninách, kdy se částečně zmírní přesun obyvatel mezi sídlišti a centrem Českých Budějovic, chtějí totiž město i Jihočeský kraj využít k velkým opravám a rekonstrukcím komunikací. A nejen v Českých Budějovicích. Mělo by se pracovat například na nové okružní křižovatce v Novém Roudném. Pokud vše půjde hladce, bude hotova do konce prázdnin. Výběrové řízení na zhotovitele ale ještě není hotové, takže uvedený termín je spíše orientační. Kruhová křižovatka by se však měla stavět po polovinách, takže má být umožněn částečný provoz.

Třeba uzavírka Husovy třídy by měla dostat definitivní podobu dnes (v pátek), kdy se k tomu podle vedoucího odboru dopravy českobudějovického magistrátu Jaroslava Mráze chystá jednání.

Některé vybrané uzavírky spolu s předpokládanými termíny ukazuje grafika.