Za pořadatele akci přiblížila Michaela Oubramová Radová. Prozradila, že v podzimním termínu se Kreativ nekonal dokonce dva roky. „Loni jsme měli vše připravené, ale kvůli vysoké návštěvnosti nám pořádání nedoporučili na hygienické stanici, tak jsme vše raději zrušili,“ vysvětlila proluku.

Práce kamionačky Milenu Simrovou baví a naplňuje. Začátky ale nebyly úplně snadné, stálo dost sil se vše naučit. Učení nikdy nekončí.
Truckerka Mili: Stát se řidičkou kamionu byla životní výzva

Kulturní dům podle jejích slov zaplnilo přes 50 vystavovatelů a už od čtvrtečního rána sem proudily davy lidí. „Zima a Vánoce mívají vždy větší účast návštěvníků než jaro, vznikají i problémy s parkováním, které chceme do budoucna řešit,“ poznamenala Oubramová Radová.

Vedou domečky

Do Soběslavi organizátoři pozvali hned osm novinek. „Všemu letos vévodí zimní domečky, u nás si ho mohou lidé vyrobit, koupit hotový nebo sestavit až doma. Existují různé variace - dřevěné, keramické i z jiných materiálů, máme jich v nabídce mnoho druhů i stylů,“ dodala.

Podle Radové je součástí i zajímavá nabídka cukrovinek, papírového sortimentu a malovaných pohlednic a přání. „Pro děti je opravdu lákavé Zábavné učení a technika létajících barev, kdy si vytvořený barevný motiv na rotačním kole lze potom otisknout na tričko, nebo tašku,“ přiblížila dále.

O závislostech jsme hovořili s lékařem a psychoterapeutem Vojtěchem Prášilem přímo v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr na Českokrumlovsku.
Kratom je nebezpečný, ovlivňuje játra i tep, tvrdí lékař z Červeného Dvora

Během pátečního dopoledne sem zavítají navíc na workshopy také žáci škol a školek. „Vše je domluvené dopředu a děti si tak zpříjemní dopoledne. Další novinkou je například malování one stroke technikou, kterou zvládne jednotlivými tahy každý,“ uvedla Oubramová Radová.

Postavičky, zvířátka i stromečky

Z Tábora přijeli manželé Václav a Petra Královi se svým Královstvím sirupů a dekorací. Jejich stánek byl v neustálém obležení zájemců už od otevření. „Letos jedou vánoční myšky, stromečky i různé postavičky jako andílci a skřítci,“ popsal Vašek Král.

Lidé si podle něj nakoupí drobné dekorace a věnce si pak doma rádi vytvoří sami. Jejich stálý obchod sídlí v Táboře nedaleko obchodního domu Dvořák. „Jezdíme ale rádi na podobné veletrhy, poutě a trhy,“ dodal s tím, že nebudou chybět na táborských adventních trzích.

Ilustrační foto.
Když taťkovi bylo nejhůř, psychická podpora z hospice byla úžasná

V jejich obchůdku celoročně zákazníci naleznou čtyři roční období dekorací. „Nemá cenu nic uklízet, vánoční zboží se prodává i mimo sezonu, největší nápor v letošním roce začínal ale už v září,“ vysvětlil šestatřicetiletý Václav, který se podnikání v oboru věnuje osmým rokem.

Tradice i retro

Trendy jsou podle jeho slov hlavně jemné barvy. „Oblíbené jsou růžové, mentolové, ale i klasické bílé, červené, stříbrné a zlaté variace. Letos je enormní zájem o rezavé kolekce. Vypadá to hezky, kontrastně, trochu retro, doplňky tohoto stylu umísťují například do staročeských věnců v kombinaci s jablky a červenými stuhami. Třeba andělé v tomto provedení jsou už téměř vyprodaní,“ upozornil Král.

Archeologové odhalili v Radeníně část středověké tvrze, skrývala pečetidlo i mince.
Archeologové našli v Radeníně část středověké tvrze. Skrývala pečetidlo i mince

Program Kreativu doplnilo například i vystoupení místní taneční skupiny Lucie při Spartak Soběslav, či módní přehlídka tvůrců jako Jane Art, Rabby, Katy Yaksha a Lumover prodávající svá díla přes portál Fler kreativní svět.