Sluneční hodiny mají různé podoby, mnohdy jde o umělecká díla, jsou malé i větší a čas měří od Slunce východu do Slunce západu. Jedny z největších v republice zdobí náměstí Tomáše Bati v Sezimově Ústí. Pravý sluneční čas ukazují od roku 2005 a kovová plastika Strážce času v podobě útlé nahrbené sochy se po nutné údržbě vrátila v minulých dnech na své místo.

Netradičně pojatý měřič času mají na Kladské nad Mariánskými Lázněmi. Každé sluneční hodiny musí mít totiž takzvaný gnómon, který ale zde záměrně chybí, a jakousi tyč vrhající stín musí tedy nahradit stojící člověk.

Video příběh Deníku: Největší gnómon na světě

Zdroj: Youtube

Hodiny sluneční si můžete i sestrojit, stačí kus klacku, tedy gnómon, a na správné místo umístěné číslice ciferníku, třeba v podobě smrkových šišek.

Které sluneční hodiny jsou ale největší? V Třešti se mohou pochlubit s největšími slunečními hodinami s dvanáctihodinovým ciferníkem, tyč vrhající stín je vysoká přes osm metrů.

Rekord ale drží gnómon v západních Čechách u Bezvěrova. Tvoří ho vysílací stožár vysoký 342 metrů a jde zároveň o druhou nejvyšší stavbu v republice. Tyto zvláštní sluneční hodiny ukazují čas od roku 2018, kdy pod stožár byly instalovány dvoumetrové římské číslice. Čas ukazují ale jen mezi desátou a čtrnáctou hodinou.

Práce v okolí železniční zastávky Plzeň-Koterov.
PODÍVEJTE SE: Modernizace trati v Plzni-Koterově je v plném proudu

Sluneční hodiny u Bezvěrova několikanásobně předčily svou výškou i dosud nejvyšší hodiny světa Samrat Yantra, postavené v prostorách královské astronomické observatoře v Džantar mantar v indickém Džajpuru, a staly se tak nejvyššími na světě.

Zajímavostí je skutečnost, že sluneční hodiny měří pravý sluneční čas, a tedy vlivem oběhu Země kolem Slunce se mohou až o čtvrt hodiny rozcházet s časem na našich hodinkách. Z toho kdysi vznikla akademická čtvrthodinka, což byla vlastně výmluva studentů hájících se tím, že se řídili slunečním časem nikoli hodinami na věži.