Tentokrát podle ředitele festivalu Jaromíra Boháče vystoupí významní tuzemští pěvci, instrumentální sólisté, orchestry a komorní soubory. Těšit se můžete na houslistu Pavla Šporcla, kytarového virtuosa Štěpána Raka či violoncellistu Jiřího Bártu. “Naším největším přáním je zachovat tradici festivalu a jeho jedinečnou atmosféru, kterou jsme měli možnost udržovat a rozvíjet po celých osmadvacet let. Nicméně zdraví návštěvníků, umělců a zaměstnanců je naší hlavní prioritou a uvědomujeme si, že přesunutí data konání je nezbytné. Rádi bychom však tímto krokem podpořili v této tíživé situaci nejen české umělce, ale i město Český Krumlov,“ komentuje ředitel.

Nový termín zvolilo město České Budějovice pro oblíbený festival Múzy na vodě, který se konal vždy v prvním týdnu prázdnin. Podle náměstka primátora pro kulturu Juraje Thomy umělci na slepém rameni Malše vystoupí mezi 10. a 15. srpnem. „Pokud vláda nenařídí něco jiného,“ dodává náměstek.

Hudební léto v Třeboni od 26. června ale i nadále plánuje ředitel festivalu Okolo Třeboně Pavel Barnáš.

Švamberk po demolici.
Novou podobu skladového a výrobního areálu chtěli odpůrci projednat

Zvolili kompromis

Festival vážné hudby Třeboňská nocturna rozhodl, že se letos uskuteční jen tři komorní koncerty. Ty se přesunou na čtvrtek 9. až sobotu 11. července. Zástupkyně spolku Třeboňská nocturna Irma Mrázková prozradila, že se jedná o vystoupení houslisty Milana Al-Ashhaba, Dvořákova klavírního kvarteta a uskupení Ensemble 18+. „Bohužel pravděpodobně bez přítomnosti francouzského hobojisty Johannese Grossa,“ doplňuje. Velké venkovní koncerty s kapelou Queenie či Kateřinou Kněžíkovou spolu s Jihočeskou filharmonií se posunou na konec léta či na příští rok. „Rozhodli jsme se tak vzhledem k tomu, že byla situace dlouho nejistá,“ vysvětluje Irma Mrázková.

Konečné slovo ještě padne

Čtvrtý ročník hudebního putovního festivalu Létofest se stále podle mluvčí Zuzany Valové chystá. „Přípravy pokračují, avšak kampaň je zastavena a tempo pozvolnější,“ uznává. Případné přesunutí termínu na českobudějovickém výstavišti, kde vystupují v rámci tohoto festivalu nejznámější čeští hudebníci, pořadatelé neplánují. V případě, že by se koncerty nekonaly, lidé dostanou zpět vstupné či jejich vstupenky budu platit v následujícím roce.

Rekonstrukce křižovatky Pražské třídy a ulice Karoliny Světlé v Českých Budějovicích začala v květnu 2020. Skončit má nejpozději 23. června.
U Budvaru začala rekonstrukce frekventované křižovatky

Jihočeský jazzový festival, který v srpnu vítá na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích přední světové i tuzemské jazzové interprety, podle produkčního Jiřího Grauera „vyčkává“ a přípravy pozastavil. „Dokážeme si představit festival dramaturgicky postavený z tuzemských kapel, případně slovenských, rakouských, dle aktuálního nařízení vlády,“ líčí Jiří Grauer, avšak pokračuje: „Ale nebudeme pořádat akci, pokud se nezvýší povolený počet shromážděných osob.“ Pokud by se situace v tomto ohledu nezlepšila, rok se počká.

Dudáci nepřijedou

Letos se neuskuteční srpnový Mezinárodní dudácký festival. Podle ředitele Městského kulturního střediska Strakonice Františka Christelbauera už jen pro velikou návštěvnost, která se při tisícovce vystupujících počítá v řádu deseti tisíců a ne stovek. „I kdyby se povolená návštěvnost zvýšila ze sta na pět set, nic se tím pro nás neřeší,“ uvedl. Na letošním 24. ročníku měla být rekordní účast zahraničních vystupujících. Festival, který se koná jednou za dva roky, se nebude posouvat, a to kvůli jiným akcím. Počítá tedy se standardním termínem v roce 2022.