Do té doby je třeba stihnout rekonstrukci původního stravovacího provozu uprostřed nemocničního areálu. „V lednu jsme zahájili stavební úpravy pro vybudování zázemí, vzniknou tu nové šatny a sociální zařízení," shrnuje aktuální dění mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

Úpravy má už za sebou přípravna studené kuchyně, ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku by měla začít i přestavba prostor, kde bude nová varna. „Vlastní provoz by měl začít letos na podzim," dodává k plánům Ivana Kerlesová.

Vařit se přímo v nemocnici bude po bezmála osmi letech, kdy pacientům i personálu dodávala jídlo menza Jihočeské univerzity. Právě tento systém se ale loni stal předmětem sporů a vedl k rozhodnutí obnovit provoz vlastní kuchyně přímo v nemocnici.

„V uplynulých letech nemocnice dávala přednost investicím do zdravotnické péče, nyní je čas zmodernizovat vlastní stravovací provoz. Měl by být efektivnější i flexibilnější co do pestrosti nabídky a možnosti přizpůsobit se přáním pacientů," vysvětluje Ivana Kerlesová, proč se vedení nemocnice rozhodlo pro změnu.

Než k ní skutečně přikročí, bude marodům stále vařit menza. „Dohodli jsme se na ukončení smluvního vztahu, nyní běží výpovědní lhůta. Datum jejího konce není pevně stanovené, záleží na tom, kdy bude nemocniční kuchyně plně připravená," vysvětluje kancléř Jihočeské univerzity Ivan Hájek.

Kuchaři v menze vaří už osmý rok kolem 5,5 tisíce jídel denně pro pacienty a zaměstnance českobudějovické nemocnice. Pokud zdravotnické zařízení začne nyní připravovat jídla ve vlastní kuchyni, pro menzu to velkou změnu zřejmě znamenat nebude.

„Předběžně hledáme potenciální zájemce o spolupráci," potvrzuje kancléř Jihočeské univerzity Ivan Hájek s tím, že poté, co menza přestane dodávat jídla českobudějovické nemocnici, bude mít kapacitu vařit pro nového partnera nejen standardní jídla, ale také ta dietní.

Kdo si nově bude pochutnávat na práci personálu menzy, nechce Ivan Hájek předčasně prozradit, naznačil ale, že objem dodávek by se neměl výrazně lišit od těch nemocničních. „Chystáme se na rozvoz jídla v rámci Jihočeského kraje, zhruba do padesáti kilometrů od Českých Budějovic," naznačil.

Marodům začnou zřejmě už letos na podzim vařit nemocniční kuchaři. „Část z nich, ty, kteří nyní zajišťovali distribuci jídel z menzy, zdravotnické zařízení převezmeme pod svá křídla."

Podle mluvčí nemocnice Ivany Kerlesové by se personál měl snažit vyjít vstříc přáním pacientů. „Strava v nemocnici byla dlouhodobě předmětem diskusí, ne vždy se podávaná jídla trefila lidem do noty," připouští, třebaže nemocnice odebírala od menzy denně několik druhů jídel včetně dietních pokrmů například pro diabetiky či celiaky.

„S vlastní kuchyní bychom měli mít větší prostor pro to, abychom se dokázali přizpůsobit představám pacientů. Chceme být více flexibilní 
v pestrosti nabídky jídel," naznačuje.

Nemocnice tak reaguje na ohlasy v dotaznících, které se pacientů ptají nejen na jejich pohled na samotnou zdravotní péči a nemocniční prostředí, ale právě i na podávanou stravu. „Kromě kladných ohlasů zaznamenáváme i podněty pro zlepšení," naznačuje Ivana Kerlesová.

Dodávky stravy provázely v uplynulých letech spory mezi nemocnicí a Jihočeskou univerzitou. Přes nejasnou situaci kolem smluv na dodávky ale i pronájem prostor pro samotnou distribuci jídel a další servis, výpovědí a složitých a časově náročných jednání ohledně podmínek další spolupráce, se oběma stranám vždy podařilo najít přijatelné řešení. Nemocnice se ale netajila tím, že o obnově dávno zrušené kuchyně ve svém areálu vážně uvažuje.