Zajistit dostatečné kapacity pro pacienty infikované koronavirem, to je nyní hlavní cíl holdingu Jihočeské nemocnice, který zastřešuje zařízení zřizovaná Jihočeským krajem.

Včera jednala o aktuální situaci s jednotlivými nemocnicemi předsedkyně představenstva holdingu Zuzana Roithová. Hospitalizaci už po poledni vyžadovalo téměř čtyři sta pacientů. Ještě v pondělí to bylo zhruba o sto méně, minulý pátek přibližně polovina. „Za další týden očekáváme, že to může být zase dvojnásobek,“ upozornila Zuzana Roithová na možný růst počtu infikovaných v nemocnicích.

Ve čtvrtek večer zveřejnili hygienici, že byl překonán další rekord počtu infikovaných v kraji za den, bylo to už 868 lidí. A část z nich podle dosavadních zkušeností do týdne či dvou bude hospitalizována.

Nákaza ve zvýšené míře postihuje i zdravotníky. V pondělí jich kvůli koronaviru chybělo holdingu necelých tři sta, do včera přibyly další desítky. „Chtěla bych proto požádat o pomoc zdravotníky, kteří by nám mohli pomoci, aby se přihlásili,“ řekla Zuzana Roithová a dodala, že holding nabízí i dohody na dobu určitou a posily nasadí napříč různými pracovišti, aby mohl posílit péči o pacienty s koronavirem.

V minulých dnech už třeba kvůli epidemii upravila provoz Nemocnice Prachatice. Uzavřela porodnici a její funkci mají převzít zařízení v Krumlově a Budějovicích. Není vyloučeno, že k podobným úpravám dojde i jinde v rámci holdingu.