NadstandartPro pobyt v nemocnici v prvních dnech po porodu nabízí nemocnice maminkám již čtyři nadstandardní pokoje. Jejich výhodou je nejen soukromí, ale i prostředí, které se příliš nepodobá obvyklému nemocničnímu pokoji.

Pacientky tu mají k dispozici vlastní sociální zařízení,  koupelnu, ale třeba i televizi. Pobyt ve třech z pokojů přijde na 600 korun na den, čtvrtý stojí 800 Kč / den.

Nadstandardní pokoj v porodnici si nelze předem zarezervovat.

Nemocnice tak reaguje na velký zájem rodiček o pobyt po porodu v intimnějším prostředí. „Pokud ta možnost bude, určitě si za takový pokoj ráda připlatím. Ležela tam sestra, měla soukromí, její dítě nerušilo ostatní, ona mohla odpočívat a její manžel a další příbuzní mohli téměř kdykoli na návštěvu," vyjmenovává výhody takového pokoje nastávající maminka Ilona Brtnická.

Ta první dceru přivedla na svět v jedné z pražských nemocnic a nevzpomíná na to příliš ráda. „Málem nás z kapacitních důvodů ani nepřijali, po porodu jsem dokonce čekala na volnou postel na provizorním lůžku na chodbě," krčí rameny.

I proto by ráda první společné chvíle s dalším potomkem trávila v příjemnějším prostředí. Jistotu, že  dostane nadstandardní pokoj, ale stejně jako ostatní rodičky nemá. Pokoje si nelze předem zamluvit. Pokud jsou volné, mohou ženy na nabídku kývnout, až když jsou přijaté do nemocnice.

Prázdný zřejmě nebude ani nově zřízený čtvrtý nadstandardní pokoj. Nemocnice jej připravila jednak kvůli dlouhodobé snaze o další zlepšování poskytovaných služeb, jednak i kvůli zájmu samotných maminek o pobyt v prostředí, kde budou mít možnost přítomnosti blízké osoby většinu dne.

„Zájem o nadstandardní pokoje je velký, jsou permanentně obsazené. Snažíme se, aby se rodičkám u nás líbilo a byly spokojené nejen s lékařskou a ošetřovatelskou péčí, ale také s prostředím, kde prožijí se svým miminkem první dny po porodu," říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Sák.

Rodičky mají nyní k dispozici tři pokoje, které hradí částkou 600 korun za den, a jeden pokoj s platbou 800 korun za den. Standardně zde maminky stráví po porodu tři dny. Pokoje jim poskytují nejen soukromí, ale také příjemné prostředí s nadstandardním nemocničním vybavením, televizí a vlastním sociálním zařízením a koupelnou.

Už na podzim příštího roku se komfort  rodiček ještě zvýší. Českobudějovická nemocnice už letos na konci dubna zahájila stavbu nového perinatologického centra, které tvoří společně ženské a novorozenecké oddělení. To počítá nejen s moderními sály či prostory pro jednotku intenzivní péče. Jedno, maximálně dvoulůžkové pokoje s nadstandardním vybavením i režimem by tu měly být už samozřejmostí. Nyní jsou maminky společně s dětmi většinou ubytovány v třílůžkových pokojích.

Nadstandardní ubytovací služby českobudějovické nemocnice je možné využít třeba také na chirurgii, kardiologii  nebo na dětském oddělení, kde mohou s malými dětmi na pokojích zůstávat i rodiče. Doprovod starších dětí pak může v případě zájmu využít služeb ubytovny, která je součástí oddělení.