Například vedení té českobudějovické už neví, kde by mohlo ušetřit další peníze. „Hledat rezervy nás donutila už změna plateb pro nemocnici kvůli nové úhradové vyhlášce, znatelná je i další ztráta způsobená zrušenými poplatky za pobyt v nemocnici. Šetříme, kde se dá, například na společných nákupech pro všechny nemocnice 
v kraji tak, aby to nepostihlo kvalitu poskytované péče. Rezervy už ale mnohde nejsou," naznačuje mluvčí Ivana Kerlesová.

Za loňský rok českobudějovická nemocnice fakturovala za hospitalizaci pacientů 35 469 350 korun. Poté, co byly právě tyto poplatky k 1. lednu 2014 zrušeny, přišla nemocnice za první čtvrtletí  roku 
o 9,4 milionu korun.

V celém kraji ztráta nemocnic podle hejtmana Jiřího Zimoly převyšuje sto milionů korun. „Kdyby nemocnicím nepřišly kompenzace, situace by byla nadále neudržitelná," je přesvědčen.

Právě politická reprezentace Jihočeského kraje se snaží tlačit na vládu, aby nepříjemnou situaci ve zdravotnictví vyřešila. O tom, jak propad příjmů zdravotnickým zařízením nahradit, jedná prostřednictvím asociace krajů. „Ta intervenuje ve vládě. Podle čerstvých informací už ministr financí Andrej Babiš přislíbil nemocnicím kompenzace vyplatit," naznačuje Jiří Zimola.