Očekávané plusyVlastní gastroprovoz umožní nemocnici mít kuchyni plně ve vlastní režii a pružně tak ovlivňovat sortiment a kvalitu jídel. Sníží se náklady na provoz stravování a současně zvýší kvalita a pestrost připravované stravy.

Podle předsedy představenstva nemocnice Břetislava Shona přinese vlastní kuchyně strávníkům řadu výhod. „Budeme tu vařit jídla pro 800 zaměstnanců a 1200 pacientů, na jídelníčku bude dvacet různých diet. Plánujeme vařit stravu bohatší, mít širší sortiment, nabízet víc druhů jídla, víc kombinací tak, abychom vyšli vstříc všem strávníkům," přibližuje ředitel nemocnice a doufá, že výhrady k chuti pokrmů budou mít jen pacienti s přísnou neslanou dietou.

Jak zdůrazňuje vedoucí stravovacího provozu nemocnice Antonín Vorel, nová kuchyně může těžit jak z výhod zbrusu nových prostor a moderních technologií, tak ze zkušeností špičkového personálu. Pacienti se tak mohou těšit na vylepšené služby. „Vaříme dvacet diet ve všech možných kombinacích a výjimkách. Pacienti, kteří nemusí dodržovat dietní režim, mají možnost si vybírat ze tří druhů jídel, i zaměstnanci mají na výběr, a to ze dvou polévek, tří druhů teplých jídel, jednoho studeného," přibližuje již dnešní nabídku kuchyně. Ta zavádí také citelné změny především v podobě snídaní.

Nemocniční kuchyně chce víc vyjít vstříc strávníkům

Už při snídani by měli dnes pacienti budějovické nemocnice poznat, že v areálu zahájila provoz nová kuchyně. Zařízení tak po osmi letech odstupuje od modelu, kdy pro pacienty i zaměstnance vařila menza Jihočeské univerzity a jídlo se sem pak dováželo.

Z toho ovšem plynuly i nevýhody, které vedly k občasným stížnostem na kvalitu stravy. To by se podle šéfa stravovacího provozu Antonína Vorla mělo změnit. „Některé hlavní chody trpěly transportem a dlouhodobým uchováváním jídla při teplotě 80 stupňů. Jsou jídla, která dokonce v dosavadním systému nebylo možné vařit, protože by po přesunu z menzy do nemocnice nebyla k jídlu," vysvětluje. „Nyní si můžeme dovolit rozšířit nabídku i o minutky. Dalším faktorem je změna jídelního lístku, kdy jsme vyslyšeli přání jak zaměstnanců, tak připomínky pacientů," zmiňuje Antonín Vorel některá z vylepšení.

První již dnes pacienti objevili na talířích se snídaní. „Dosud ji dostávali jako den předem připravené balíčky. Teď chystáme čerstvou a servírujeme na talířek s křupavým pečivem. Zvažuje se i možnost podávat k večeřím jako jednu z alternativ teplé polévky," naznačuje.

Od nového provozu si hodně slibuje jak vedení nemocnice, tak představitelé Jihočeského kraje. „Vrátili jsme se ke staré osvědčené praxi, protože myšlenka dováženého jídla se ukázala pro pacienty jako ne zrovna ideální," míní náměstkyně hejtmana Ivana Stráská. Jak dodal hejtman Jiří Zimola, nový provoz, který stál necelých dvacet milionů korun, by neměl v nemocničním stravování znamenat ani tolik revoluci, jako spíše evoluci.

„Před osmi lety jsme uzavřeli bývalou kuchyň, neboť neodpovídala hygienickým normám, ale novou, která by tenkrát musela vyrůst na zelené louce, jsme stavět nezačali," shrnuje předseda představenstva nemocnice Břetislav Shon. Proto se nemocnice dohodla na dodávkách stravy s menzou Jihočeské univerzity. Ta jídlo i veškerou logistiku zajišťovala jak pro pacienty nemocnice, tak pro její zaměstnance. „Za téměř deset let spolupráce menza připravila pro nemocnici více než 12,3 milionu porcí jídel," shrnuje mluvčí univerzita Dagmar Dvořáková. „Jihočeská univerzita své závazky plnila vždy řádně a zcela v souladu s uzavřenými smlouvami," dodává.

Po letech, kdy investice nemocnice směřovaly zejména do zkvalitnění medicínské péče, chce nemocnice vylepšit i ostatní provozy. Ten gastronomický je už šitý na míru plánu sestěhovat všechna oddělení nemocnice do jednoho areálu a vybudovat tu vzájemně propojený monoblok. Do jídelny tak budou moci takřka všichni zaměstnanci dojít suchou nohou nadchody, jídlo na lůžková oddělení budou vozit elektrické vozíky v podzemí areálu.