Extremistické skupiny nejen z Česka, ale také ze zahraničí, se na sobotu svolávají do Českých Budějovic. Krajské město se připravuje na další pouliční válčení, které odstartovaly sousedské neshody na sídlišti Máj.

Českobudějovičtí radní a předsedové zastupitelských klubů města ve čtvrtek vydali společné prohlášení, v němž se obrací na všechny občany Českých Budějovic s výzvou, aby se o nadcházejícím víkendu neúčastnili akcí organizovaných či manipulovaných extremistickými skupinami a nepodporovali je.

"Lidé by měli dát jasně najevo, že jakékoliv projevy extremismu, ať již pravicového nebo levicového, do našeho města nepatří a že je odsuzují," píše se ve výzvě s tím, že orgány města, městská samospráva i státní orgány jsou připraveny situaci uklidňovat a aktivně ji řešit při setkáních s občany. První takové se uskuteční v úterý 9. července od 17 hodin ve sportovní hale.

K posílení pocitu bezpečí obyvatel Máje by mělo přispět posílení počtu hlídek městských strážníků. Vedle motorizované hlídky bude k dispozici nonstop 12 strážníků. Další pěší hlídky vyslala do ulic sídliště Policie ČR.

Policisté jsou připraveni na všechny možné scénáře případných víkendových událostí. Pokud se někdo pokusí o narušení veřejného pořádku a o pouliční násilnosti, budou strážci zákona ihned reagovat a zakročí s veškerou důrazností.

"Naším úkolem a cílem je ochránit majetek, zdraví, životy občanů a zachovat pořádek a bezpečnost ve městě," shrnula ve čtvrtek policejní mluvčí Lenka Holická.

Policisté, a to nejen v rámci Jihočeského kraje, podle ní shromažďují veškeré informace, které se vztahují k možným víkendovým nepokojům v Českých Budějovicích. 

Zachovat pořádek ve městě a bezpečnost osob pomohou jihočeským policistům kolegové z dalších krajských ředitelství. "V rámci bezpečnostního opatření zřídilo krajské ředitelství policie Jihočeského kraje štáb, který monitoruje dění v našem městě a svou práci bude odvádět stejně tak jako o uplynulé sobotě," řekla Lenka Holická.

"I my žádáme občany, aby se nezaplétali do pouličních neshod a vyhnuli se zbytečným konfliktům s příznivci jakéhokoliv shromáždění. Pokud by mělo dojít ke střetu policistů s lidmi, dopouštějícími se protiprávního jednání, vyhněte se místům, kde probíhá zásah," vyzvala Lenka Holická s tím, že v minulém týdnu byli mezi lidmi přihlížejícími pouličním nepokojům i lidé s malými dětmi či senioři neuvědomující si, že v této situaci vystavují sami sebe riziku zranění.

"V souvislosti s aktuálním děním ve městě připomínáme, že na samém prvopočátku byl incident malých dětí na sídlišti, který vyvrcholil ve vzájemné slovní a fyzické napadení několika dospělých osob. Tímto případem se stále zabývají českobudějovičtí kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení a to pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví," zrekapitulovala Lenka Holická.