Kvůli trvalým sousedským rozepřím a zejména pouličním demonstracím, jimiž největší českobudějovické sídliště zejména v posledních týdnech neblaze proslulo, jsou ceny zdejších bytů podle realitních makléřů až o čtvrt milionu korun nižší než v panelácích jinde ve městě.

Někteří obyvatelé Máje navíc začali uvažovat o tom, že se ze sídliště odstěhují. „Už mě to tu nebaví," shrnula lakonicky své důvody Iveta Křivánková, která v paneláku na Máji žije v pronajatém bytě. „Když se v sobotu večer vracím z práce, nevím, jestli se vůbec dostanu domů. Kvůli pouličním nepokojům nejezdí MHD, policisté kontrolují občanky. Než všechny ty demonstrace začaly, žila jsem tu celkem poklidně," doplnila.

Jelikož bydlí v nájmu, je pro ni stěhování s nadsázkou řečeno pouhou formalitou. Kdo ale byt na Máji vlastní a chce odtud pryč, musí počítat s tím, že za něj utrží mnohem méně než majitel bytu stejné kategorie třeba na sídlišti Vltava. „Kdo bydlí právě na Vltavě nebo na Pražském předměstí, může za byt získat až o 250 tisíc víc než kdyby prodával byt na Máji," potvrdil jednatel budějovické realitní kanceláře Kontakt servis Milan Černoch.

Žádný byt není podle odborníka na reality Milana Černocha neprodejný. „Jen je třeba jít s cenou dolů dost na to, aby se některý zájemce našel," vysvětlil Milan Černoch s tím, že prodejní ceny bytů se výrazně liší i v jednotlivých ulicích Máje. „Třeba v ulici V. Volfa, kde jsou sousedské neshody nejčastější, jsou ceny bytů o 150 až 200 tisíc nižší než v ulici J. Bendy," porovnal. Největší zájem o byty na Máji mají podle experta spíše mladí partneři anebo senioři, kteří si nemohou dovolit zaplatit více za bydlení v atraktivnější části města.

Iveta Křivánková, jež uvažuje o stěhování z Máje, prý nářky na kvalitu života na největším budějovickém sídlišti slýchá i od některých sousedů. „Teď je znát, že se tu opravdu něco děje. Vyjdu z domu a kam se podívám, všude policejní hlídky. V takovém prostředí mě bydlet nebaví," řekla obyvatelka Máje.

Jiný pohled na věc má 25letá Ludmila Slípková, která se na Máj do ulice Karla Chocholy nastěhovala teprve před dvěma týdny. „Tahle lokalita mi tolik nevadí, i když by to tady bylo samozřejmě mnohem lepší bez všech problémů. Nejsem si jistá, jestli se situace zlepší, spíš naopak," řekla a dodala, že problémy na Máji byly, jsou a budou.